Navarsete: Sikker på at Bygg21 vil gi resultater

Statsråd Liv Signe Navarsete har store forventninger til det hun beskriver som sin ”lille baby”. Onsdag møttes styret i Bygg21 for første gang.

– Jeg har store forventninger til det arbeidet som skal gjøres, og er sikker på at et langsiktig arbeid vil gi resultater, sier Navarsete.

Regjeringens kompetanseprogram Bygg21 skal foreslå nasjonale strategier for byggenæringen innen forskning, utvikling, innovasjon, utdanning, kompetanseutvikling og formidling av kunnskap og erfaringer.

– Det vil ta tid å bygge opp kompetanse i en svært fragmentert næring og samtidig snu den negative produktivitetsutviklingen vi har sett de siste årene, sier Navarsete, som er trygg på at ballen nå er plassert i trygge hender.

– Vi har fått på plass et kompetent styre som tar ansvar, mener Navarsete som peker på viktigheten av å få et bredt sammensatt styre med representanter fra ulike deler av næringen.

– Det har også vært et poeng å få inn yngre krefter. Ofte ser vi de samme gjengangerne gå igjen, men skal man treffe næringen bredt så må vi ha folk med variert bakgrunn.

– Bygg21 har en erfaren styreleder som kan feltet godt, men vi har også medlemmer som bidrar med nye erfaringer. Det tror jeg er bra for diskusjonene, sier Navarsete.

Selv om hun nå overlater ansvaret for kompetanseprogrammet til Bygg21-styret, vil hun følge arbeidet tett.

– Jeg føler jo at dette er ”min baby” og er opptatt av arbeidet skal gi gode resultater. Jeg skal ha jevnlige møter med styreleder og nestleder, og når de etter hvert skal gjøre sine prioriteringer, vil det være viktig å ta del i økonomidiskusjonene, sier Navarsete.

Styreleder Petter Eiken legger ikke skjul på at styret er ydmyke i forhold til arbeidet som venter.

– Vi er glade for å ha fått oppgaven, men føler også et betydelig ansvar, sier Petter Eiken.

– Hva har dere snakket om på det første møtet?

– Dette er første gang vi møtes som kollegium, så det å bli kjent er en viktig del av samlingen. Samtidig har vi diskutert mandatet vi har fått, og så har vi så smått begynt å snakke forbedringspotensialet som ligger i byggenæringen. Hvor stort er det? Snakker vi om småjusteringer, eller er det større grep som kreves, sier Bygg 21-leder Petter Eiken.

Styret skal etter planen møtes mellom seks og åtte ganger i året.

I tillegg til Eiken, består Bygg21-styret Ingrid Dahl Hovland (Spenncon), Cecilie Bjerke Skjømming (Asplan Viak), Sven Christian Ulvatne (BackeGruppen), Geir Kvifte (Proxll), Janne Aas-Jakobsen (Consigli), Eirik Normann (NFR), Halvor Langseth (Fellesforbundet), Morten Lie (Dibk), Birgit Rusten (Futurebuilt) og Håkon Sannum (Multiconsult).

Det er Direktoratet for byggkvalitet som har ansvar for sekretariatet og daglig ledelse av Bygg21.