Farlig slurv

Klima- og forurensingsdirektoratets undersøkelser viser mye slurv i behandlingsanlegg for farlig avfall.

Behandlingsanlegg for farlig avfall løser viktige miljøproblem og er en nødvendig og viktig del av det moderne samfunnet, uttaler Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) i en pressemelding tirsdag. Avfallet de håndterer må behandles med stor varsomhet, slik at miljøgifter ikke spres i naturen.

I tidligere undersøkelser i anleggene, har direktoratet avdekket mange brudd hos enkelte anlegg, blant annet ulovlig lagring av farlig avfall.


Skjerpede krav
Etter å ha funnet mange brudd over flere år, skjerpet Klif kravene til alle behandlingsanleggene i 2011. I fjor kontrollerte de 21 anlegg for å se om de driver i tråd med kravene fra forurensningsmyndighetene.
Kontrollene viste at behandlingsanleggene fortsatt hadde mange brudd på miljøregelverket. Dette var både brudd som går igjen fra tidligere kontroller, og brudd på de nye skjerpede kravene.


Lei av feil
Alvorlige brudd ble funnet hos fire av behandlingsanleggene.
– Vi forventer at anlegg som håndterer miljøfarlige stoffer, følger miljøregelverket. Vi er derfor grundig lei av at flere behandlingsanlegg har mange og gjentakende brudd. Nå må flere av virksomhetene møte hos oss, og legge fram konkrete tiltak for å rette opp bruddene og få på plass kompetanse og systemer som hindrer brudd i framtiden, uttaøer avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i tilsynsavdelingen i Klif.
Klif har varslet høye tvangsmulkter for å sikre at virksomhetene med mange eller alvorlige brudd retter opp feilene. De verste synderne kan vente nye besøk i løpet av 2013, og Klif uttaler også at de vurderer å politianmelde én av virksomhetene.
I 2013 gjennomfører direktoratet også nye kontrollerer av behandlingsanlegg som ikke ble kontrollert i fjor.