Os Sjøfront

Os Sjøfront

Sted: Os

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Entreprisekostnad eks mva:
176,1 millioner kroner

Bruttoareal: 7.200 kvm

Tiltakshaver:
Stor-Bergen Boligbyggelag

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Link Arkitektur

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB og RIBr: Multiconsult - RIAku: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Fundamentering: NSP - Dykking: Anleggs og Industridykk - Gulvstøp og summing: Betonggulv - Stålsøyler: Johs Sælen & sønn - Taktekking: Fløysand Tak - Glasstak og inngangsdører: Gjesdal Aluminium - Vinduer og skyvedører: Lian - Innerdører, entredører og korridordører: Swedoor/Jeldwen - Ståldører garasjer: Ulefos Brug - Garasjeport: Windsor - Blikkenslager og beslag: Fløysand Blikk - Rekkverk trapp og balkonger: RindeRekon - Systemhimlinger: Innomhus - Maler og gulvlegger: RSV Maling og Gulv - Parkett: Bo Andren - Rørlegger: Oras (også prosjekterende) - Elektro: Elektroinstallasjon (også prosjekterende) - Ventilasjon: Bravida (også prosjekterende) - Branntetting og brannisolering: Firesafe Bergen - Lås og beslag: Låsservice - Kjøkken: HTH - Heiser: Ing Stein Knutsen - Sportsboder: Troax Nordic AB - Garasjemerking og høydeskilt: Euroskilt - Trekonstruksjoner kaipromenade: Byggmester Markhus - Anleggsgartner: Anleggsgartner-
mester Wikholm - Byggvask/rent bygg: RSV Renhold

På Os i Hordaland har Link Arkitektur tegnet og Veidekke Entreprenør ført opp fire blokker med til sammen 86 leiligheter og et parkeringsanlegg.

De fire blokkene er på til sammen 7.200 kvm. Tiltakshaver er Stor-Bergen Boligbyggelag. Prosjektet er gjennomført i totalentreprise, og Veidekkes entreprisekostnad er på 179,4 millioner kroner eks mva. Byggestart var i desember 2010. De to første blokkene ble overlevert i august i fjor og de to siste i mars/april i år.

Sol og utsikt
De 86 leilighetene varierer fra 52 til 120 kvm. Standarden er høy og det har vært muligheter for tilvalgsløsninger. Alle leilighetene har gode solforhold og universell utforming. Alle har også terrasser (noen har to), porttelefon og kabel-TV. Fra leilighetene er det utsikt over Bjørnefjorden, Tysnes, Fusa og Folgefonna. Under blokkene er det en etasje med 120 p-plasser og en med sportsboder. I forkant av blokkene er det en ti meter bred offentlig tilgjengelig kaipromenade i tre med benker og belysning. Mellom blokkene er det brede gater med beplantning og lekeplasser. I sjøen fremfor blokkene ligger det en molo med småbåthavn. Nærmeste nabo er kulturhuset Oseana – Årets Bygg 2011. Os sentrum ligger et par minutters spasetur unna.

Plasstøpt betong
Prosjektleder Thormod Skaar i Veidekke Entreprenør forteller at tomten er 6,3 mål. Os Sjøfront er bygget på tidligere sjøbunn. P-anlegget ligger på en kaiplate av betong som hviler på 185 betong-
peler i stålrør og 103 stålkjernepeler og er forankret med seks store fundamenter i sjøen.

Blokkene er tilnærmet rektangulære og har bæresystem av plasstøpt betong (vegger, dekker og terrasser). Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Det meste av fasadene er tekket med hvite cembrit plater. Det er trepanel på terrassene. Vinduene er i tre med beslag av aluminium.

85 prosent gjenvinning
Leilighetene har vannbåren oppvarming basert på sjøvannsbasert varmepumpe. Varmen fordeles i leilighetene med varmekonvektorer på veggene. Blokkene er i energiklasse C. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med en varmegjenvinning på 85 prosent. Trykktestede leiligheter har en luftveksling på mellom 0,6 og 1,0. Blokkene har fullsprinkling.

Krevende sjøarbeid
Thormod Skaar sier at arbeidene i sjøen var det mest krevende i dette prosjektet.

– De seks forankringsfundamentene er på 7x3 meter og ligger på minus 8 meter. Fra dem er det boret 30 meter inn i fast fjell og festet spennkabler. Betongarbeidet var hektisk men vi holdt innflyttingsdatoene. Da aktiviteten var på topp var ca 100 personer med på byggingen. Følgende lærlinger avla fagprøver på Os Sjøfront: Mathias Knutsen, Henrik Taule og Martin Mittet Fjetland på tømmer og Roy Remi Hopland på betong. Vi tar med oss nyttig kunnskap i oppføring av boliger på sjøgrunn fra Os Sjøfront, sier Skaar.

Forlenger stuen ut på altanen
Sivilarkitekt og teamleder Grethe Haugland i Link Arkitektur forteller at formuttrykket er et svar til reguleringsplanen med fire fingre som strekker seg ut for å gi best mulig lys og utsiktsforhold til alle boenhetene.

– Byggene er lyse og stilrene, med små variasjoner som skaper liv i fasadene. Et viktig arkitektonisk grep er byggenes utkraging mot fjorden. Samspillet mellom byggene og den offentlige promenaden gir et offentlig område med varierende og gode uterom. Boenhetene ligger en etasje over selve sjøpromenaden og byggets utkraging bidrar til overdekkede områder der man kan sitte ned og nyte utsikten selv på en regntung dag. Fasadene på inngangssidene er tette og på utsiktssidene åpne. Denne utformingen reduserer innsyn mellom boenhetene og sikrer et godt privatliv for beboerne, sier Haugland.

– Vi har langt på vei oppnådd vårt mål med å gi beboerne både fullt utbytte av flott beliggenhet ved sjøen med frie siktlinjer til fellesarealer, fjord og fjell og samtidig skape en beskyttet atmosfære uten innsyn til hverandres uteplasser og oppholdsrom. Innsyn er skjermet grunnet fasadens utforming og med bred og luftig altan i front.

Fasadene mot øst har fått store glassfelt for å fange de flotte bildene fra fjord, fjell og bre. Det er benyttet trekledning på fasader og altangulv for å oppnå et mykere uttrykk. Altanene er utformet med tanke på funksjon, sol og utsikt. De rommer en bordsetting på minimum seks personer og annen møblering som krukker og hvilestoler. Dette private utearealet er en forlengelse av stuen og gulvet inne er i nivå med gulvet ute. Utvendig inngangsparti er utformet med plass for postkasser og er en forlengelse av trappe- og heishuset. Overbygget er plassert og utformet med tanke på utsikt og sosial møteplass.

Grethe Haugland forteller at den største arkitektoniske utfordringen har vært å gi alle boenhetene god utsikt til fjorden og samtidig ha solfylte altaner.

– Ønsket om at alle skulle ha tilgang til tomtens egne kvaliteter har vært drivende. Peler fra bunn til topp har gitt oss planmessige og fasademessige utfordringer men de er blitt arkitektonisk integrert i byggets struktur, sier Haugland.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter