Langevåg skule

Langevåg skule

Sted: Langevåg i Sula kommune
på Sunnmøre

Prosjekttype: Barneskole

Bruttoareal: 6.000 kvm

Totalkostnad inkl. mva:
129 millioner kroner

Byggherre: Sula kommune

Totalentreprenør: Ålesund Bygg

Byggherreombud: Olset

Arkitekt: Arkitekt Svein Skylstad

Rådgivere: RI Brann: Sweco - RI VVS: Nedreklepp - RI Sprinkler: VVS Planlegging - Bygningsfysikk: Riksheim Consulting - RI Geo og konstruksjonssikkerhet: Tømmerdal Consult - RIB Stål: Høyer Finseth - RIB Betong: Utbyggingsteknikk

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Longvas Oppmåling - Betongelementer: ElementPartner - Innredningsarbeider: Byggmontering Møre - Ventilasjon: Energima Ålesund - Rør: Rørleggersentralen - Elektro: HM elektro - Beslag: Beslag- og sikkerhetsrådgiveren - Utv. tømrerarbeid: Foss & Stette Bygg - Blikk: Langvas Blikkenslagerforretning - Glasskonstruksjoner og fasadekledning: H-Produkter - Taktekking: Takservice - Løfteinnretninger: Heisplan - Maler- og gulvleggingsarbeider: Malermestrene Nielsen & Mele - Trapper og rekkverk: Midthaug Møre

Nye Langevåg skule i Ålesunds nabokommune Sula ble tatt i bruk i mars. Skolen erstatter gamle Langevåg skule fra 1930 og Molvær skule.

Nyskolen er bygd for 1.-7. klasse og har 400 elever fra starten. Det er god vekst i Ålesundområdet, noe også Sula kommune merker. Nyskolen er derfor dimensjonert for 490 elever.

Rektor Marit Tone Aasen, som tidligere var rektor på gamle Langevåg skule, kan fortelle om en merkbar overgang.

– Det var som å komme til himmelen da vi flyttet inn i nybygget, sier hun.

Den største forskjellen var de bratte trappene og de kalde gangene som nå er historie. Nye Langevåg skule er blitt en skole med gode bygningsmessige kvaliteter, masse luft og lys og med varme ganger. Nå er det ikke nødvendig å ta yttertøyet på når klasserommet forlates.

Skolen er bygd nær ungdomsskolen (åpent i 2009) og Sulahallen, som brukes til kroppsøvingslokale for begge skolene. Rektor er fornøyd med hvordan skolen har fungert den første måneden.

Det er i alt sju innganger til skolen. Alle klassetrinnene har sin egen inngangsdør. Inndelingen i fire baser reduserer følelsen av at dette er en stor skole.

Skolen har fått et moderne skolekjøkken, rom med spesialpedagogisk utstyr og en avdeling for de yngste som også er tilrettelagt for SFO. Det er samdrift med kulturskolen og et stort innendørs amfi midt i bygningen gjør det mulig å samle alle elevene samtidig.

Spennende sydside
Mens sydsiden av skolen er spennende og fargerikt utformet, men paradoksalt nok er trengt tett inntil en bratt skråning, er nordsiden nokså grå og uspennende. Samtidig ligger nordsiden mot et stort, åpent område som er helt livløst. Ungene leker på sydsiden.

Arkitekt Svein Skylstad i Arkitekt Svein Skylstad AS opplyser til Byggeindustrien at firmaet vant en totalentreprisekonkurranse der utnyttelsen av høydeforskjellen på tomta ble avgjørende.

– Det vi gjorde var å utnytte skråningen på en positiv måte. Ved hjelp av bruer klarte vi å få til inngang fra terrenget på tre ulike plan. Likedan fikk vi til et ytre amfi som åpnet seg mot et indre amfi. Denne løsningen var vi alene om, og den ble tydeligvis godt mottatt, sier Skylstad.

Når nordsiden av bygget er blitt litt «grå og kjedelig» forklarer Skylstad det med at Sula kommune har en presset økonomi. En enkel bygningskropp på den ene siden av bygget gjorde det mulig å bygge rimelig. Pengene er brukt på sydsiden, som er adskillig mer spennende i utformingen – selv om den er delvis bortgjemt i terrenget.

– Per kvadratmeter tror jeg Sula kommune har fått kanskje landets rimeligste skolebygg i 2013, sier Skylstad. 

Veldig fornøyd
Det er byggherren enig i.

– Det var andre tilbydere som var adskillig dyrere. Skulle vi ha lyst ut dette prosjektet i dag er jeg redd vi hadde fått en langt høyere regning. I tillegg til prisen er vi også fornøyd med bygget som sådan, sier byggherrens representant, enhetsleder Alexander Ytterland i Sula kommune.

For Ålesund Bygg AS har dette vært et stort prosjekt, om enn ikke det aller største. Prosjektleder, gründer og eier i Ålesund Bygg, Arild Sand, opplyser til Byggeindustrien at bygget er oppført i plasstøpt og prefab betong etter TEK 10-standard. På den utvendige fasaden er det bindingsverk med laminatplater.

– Det er plater som skal tåle litt ruskevær, for her står storhavet rett inn, sier Sand.

Av samme grunn har Ålesund Bygg vært omhyggelig med tettingen mellom betong og vinduer. Varmeløsningen som er valgt er luft/vann-baserte varmepumper. Varmtvannet kanaliseres til radiatorer.

Smertefritt prosjekt
Byggingen startet i august 2011 og ble overlevert ferdig etter 18 måneder, innenfor den avtalte byggetiden.

Sand forteller at det bygningsmessige har gått helt greit, og at dette har vært et av de mest smertefrie prosjektene firmaet har gjennomført. Prosjektet er gjennomført uten ulykker eller skader, noe Sand er veldig godt tilfreds med. Hans sønn Pål Erik Sand er HMS-ansvarlig i selskapet. Jan Erik Hanken har vært anleggsleder.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter