Radisson Blu Royal Hotell

Radisson Blu Royal Hotell

Sted: Bergen

Prosjekttype: Rehab og nybygg

Kontraktssum eks mva:
186 millioner kroner

Bruttoareal: 10.000 kvm

Tiltakshaver: DNB Eiendomsdrift

Byggherreombud: Constructa

Totalentreprenør: Br. Ulveseth

Arkitekt: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Node - RIV og RIE: Norconsult - RIAku: Multiconsult - RIbr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Vinduer og glass/ aludører: Hole Glass - Tømrer innv. og foldevegger: Innom-
hus - Maler: O Paulsen - Gulvsparkling: Industrigulvspesialisten - Elektro: Torsvik Elektriske - Parkett: ABS Parkettgruppen og Bo Andren - Rørlegger: Bergen Rørteknikk - Ventilasjon: Bergen Air - Varme-/ kjøleanlegg: Hjelme VVS - SD-anlegg: Celsius Teknikk - Sprinkler: Brann og Sprinklerteknikk - Lås og beslag: Bergen Låsservice - Storkjøkken: AE Foodtech - Benkeplater: Jan Erik Skoglie - Garnityr: Normark - Heiser: Ing Stein Knutsen - Baderomsinnredninger: Normark

Brødrene Ulveseth har rehabilitert og bygget om Radisson Blu Royal Hotell på Bryggen i Bergen.

Hotellet er tegnet av sivilarkitekt Øivind Maurseth og ble åpnet i 1982 under navnet SAS Royal Hotel. Maurseths arkitektfirma inngår i dag i Link Arkitektur, som har tegnet det rehabiliterte hotellet. Arbeidene er utført i totalentreprise av Brødrene Ulveseth. Entreprisekostnaden er 186 millioner kroner eks mva. Totalt rehabilitert og ombygd areal er på 10.000 kvm. Tiltakshaver er Vestnorsk hotell ved DNB Næringseiendom. Arbeidene startet 4. oktober 2010 og de fullførte delene ble tatt i bruk i juni 2011, mai 2012 og mars 2013.

86 nye rom
Brødrene Ulveseth har rehabilitert 256 rom, bygget 86 nye rom, hevet taket i Kongesalen, bygget nytt kjøkken, ny konferanseavdeling, ny lobby og resepsjon/inngangsparti. 79 av de nye rommene ligger i Bugården der det tidligere var kontorer. Hotellet har kun vært stengt i en måned under byggearbeidene. Det var da resepsjonen og inngangspartiet ble bygget.

Prosjektleder Helge Skorpen i Brødrene Ulveseth forteller at det er gjort endringer i bæresystemet i Bugården, hvor eksisterende betongsøyler ble kappet og forsterket med karbonbånd for å få plass til korridorer. Eksisterende tak over Kongesalen ble revet, nytt tak bæres av et stålfagverk som er montert 1,5 meter høyere opp, eksisterende betongsøyler er forsterket med stål. Utvidelsen medførte at 16 eksisterende hotellrom måtte rives, noe som medførte omfattende betongsaging.

Nye tekniske installasjoner
Avdelingsleder Inger Kristin Ulveseth i Brødrene Ulveseth sier at 34 av de nye rommene har universell utforming. Alle vinduene er erstattet med nye vinduer i tre, som var et krav fra Byantikvaren. Det er brukt soldempende glass i vinduene mot sør og vest og solavskjerming på glasstakene.

Anleggsleder Terje Sjøvangen i Brødrene Ulveseth forteller at hotellet har elektrisk oppvarming med panelovner. I lobbybaren er det gasspeis. Det er montert sju nye ventilasjonsaggregater og nesten all elektro er skiftet ut. Hotellet har fått tre nye heiser, samt at tre heiser er renovert. Det gamle svømmebassenget er fylt igjen og det er bygget en ny velværeavdeling i sjette etasje. SD-anlegget er delvis nytt og hotellet har fått oppgradert sprinkleranlegg. Sorteringsgraden for byggavfall er på 80 prosent.

Bevarte teglfasader
Ifølge Helge Skorpen har rehabiliteringsarbeidene hatt to store utfordringer.

– Hotellet har vært i full drift og det var krevende å heve taket i Kongesalen. Teglfasadene over Kongesalen ble bevart ved å sette inn ny stålbæring der den eksisterende bæringen for tegl ble fjernet, sier Skorpen. Av hensyn til gjester og ansatte var det restriksjoner på støyende arbeid mellom klokken 18 og 08 og  ved store dagarrangementer som var viktig for hotelldriften.

Totalt har ca 100 personer vært med på rehabiliteringen av hotellet. Da aktiviteten var på topp var 80 håndverkere på byggeplassen. Arbeidene er utført uten fraværsskader. Inger Kristin Ulveseth sier at arbeidene har gått greit og at Brødrene Ulveseth tar med seg nyttige erfaringer fra dette prosjektet.

Beholdt byggets karakter

Øivind Maurseth var aktivt med i de tidelige fasene av planleggingen av rehabiliteringen. Bygget var opprinnelig planlagt for en ytterligere utvidelse av antall hotell rom. Det var satt ut utsparinger for tekniske føringer og vinduer var plassert slik at de ville fungere både som kontor og hotell. Dette har gjort at ombyggingen ikke har kommet i konflikt med byggets form og karakter. Det de fleste vil merke i eksteriøret er at inngangspartiet har blitt større og har endret utseende fra et saltak i glass til et flatt tak som skyter ut mellom bygningskroppene.

Kongesalen er blitt utvidet betydelig, noe som har krevd store inngrep. Salen er nå den største kongressalen i Bergen sentrum. Mye av det gjestene vil oppleve er de nye interiørene i alle områder av bygget. Link Arkitektur har vært et godt samarbeid med interiørarkitekten i hele prosessen. Byantikvaren har vært aktivt konsultert i planleggingsfasen og er godt fornøyd med resultatet. Bryggen er jo et Unesco World Heritage minnesmerke og alle endringer er underlagt nøye vurderinger fra de antikvariske myndigheter.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter