Armauer Hansens hus

Armauer Hansens hus

Sted: Bergen

Prosjekttype: Rehab

Entreprisekostnad eks mva:
54 millioner kroner

Bruttoareal: 6.300 kvm

Tiltakshaver: Universitetet i Bergen

Generalentreprenør:
Stoltz Entreprenør

Byggeledelse: Rambøll

Arkitekt: OG Arkitekter

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIV og RIE: Multiconsult - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Gulvavretting: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: Johs Alsaker Eftf - Vinduer: H-vinduet Magnor - Solavskjerming: Vental - Innerdører: Nordic - Blikkenslager: Sigurd Opheim - Tømrer: Åsane Byggmester-
forretning - Himlinger og parkett: Acusto - Maler og gulvlegger: Espetvedt & Graawe - Maler: Espetvedt & Gaawe - Rørlegger: AO Grevstad - Elektro: LOS Elektro - Ventilasjon: Klimateknikk - SD-anlegg: Celsius Teknikk - Branntetting: Stoltz Entreprenør - Heiser: Ing Stein Knutsen - Byggevarer: Neumann Bygg – Byggvask / rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Transport og mottak av byggavfall: Ragn Sells - Grunn-
arbeider: Rivenes - Betongarbeider: Stoltz Entreprenør - Glassarbeider: Hole Glass - Lås og beslag: Hole Lås - Tak-over-tak og stillas: Pillar Stillas - Kjøkken: Norema

Stoltz Entreprenør har rehabilitert Armauer Hansens hus ved Haukeland Universitetssykehus for Universi-
tetet i Bergen.

Armauer Hansens hus har fire etasjer som rommer kontorer og lesesaler og en femte etasje med tekniske rom. Samlet areal et 6.200 kvm. Tiltakshaver er Universitetet i Bergen. Arbeidene er planlagt av OG Arkitekter, ledet av Rambøll og utført i generalentreprise av Stoltz Entreprenør. Entreprisekostnaden er på 54 millioner kroner eks mva. Byggestart var i begynnelsen av oktober i 2011. Bygget stod ferdig rehabilitert 14. desember 2012.

Strippet ned
Armauer Hansens hus ble tatt i bruk i 1963. Det ligger sør for Sentralblokken på Haukeland Universitetssykehus og er forbundet med denne via en gangbru i glass og stål. Bygget er 90 meter langt og har rektangulær form.

Prosjektleder Andreas Træen i Stoltz Entreprenør forteller at hele bygget ble strippet ned til skallet av plasstøpt betong. Store deler av innvendige konstruksjoner av tegl og tre ble revet. Det har fått nytt elektrisk anlegg, nye ventilasjonsanlegg og nytt sanitæranlegg. Alle vinduene og innerdører er skiftet. Tak og vegger er isolert og taket har fått grønnlakkert båndtekking av aluminium. Fasadene er kledd med grålakkerte aluminiumsplater. Bygget har også fått en ny heis. Under byggingen av heishuset måtte man sprenge ut fjellmasser fra grunnen. Stoltz Entreprenør har også utført en kontrakt på 12 millioner kroner eks mva for Helse Bergen i samme bygnings-
kropp. Disse arbeidene ble utført i samme produksjonsform som arbeidene for UiB.

Tak-over-tak
Det ble praktisert rent bygg under rehabiliteringen. Anleggsleder Jan Lilleskare i Stoltz Entreprenør sier at for å unngå fukt i konstruksjonen ble det også brukt tak-overtak. De nye vinduene er av tre med beslag av aluminium. U-verdien er 1,0. Tak og vegger er etterisolert med 20 cm. Bygget har fått universell utforming. Sorteringsgraden for byggavfall er imponerende 98 prosent.

Oppvarming skjer med vannbåren varme, basert på Haukelands eget fjernvarmenett. Bygget har SD- anlegg og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Det er automatisk styrte utvendige persienner på vinduer mot sør og vest.

Logistikk og orkan
De største utfordringene i prosjektet var ifølge Andreas Træen håndtering av de omfattende rivningsmassene og store krav til logistikk.

– Det var store masser som skulle transporteres bort fra bygget og inn til bygget og det er trangt og mye trafikk her. Vi hadde også utfordringer da orkanen Dagmar raste og vi skulle ha tak-over-tak på plass. Da byggeaktiviteten var på topp hadde vi drøyt 80 personer på byggeplassen, sier Træen.

Ro og harmoni
Sivilarkitekt Harald Vaardal-Lunde i OG Arkitekter forteller at det eksisterende bygget ble mer dominerende etter at en fjellskjæring ble utført og veien i underkant av bygget ble utvidet.

– Derfor valgte vi å tone ned høyde og volum ved å gi bygget farger og linjer som gjør det roligere. Siden vegger og tak er bygd på ble dette ekstra viktig. Bygget harmonerer nå også bedre med den eksisterende bebyggelsen i området. Fargene oransje og grønt i gangbrua går igjen i bygget. Slik det nå ser ut fremstår det som et nytt bygg. Vi er veldig god fornøyd med bygget. Det har fått gode kvaliteter, sier han.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter