Straumen Terrasse

Straumen Terrasse

Sted: Straumen, Inderøy

Prosjekttype:
Boliger, bygget som passivhus

Totalkostnad første byggetrinn (11 leiligheter): 28 millioner kroner

Bruttoareal i hvert av fire byggetrinn: Ca. 1.100 kvm

Samlet planlagt areal: 4.500 kvm

Tiltakshaver:
FuglesangDahl Eiendom

Hovedentreprenør: FuglesangDahl

Arkitekt: Ark: Lyngstad Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBr: Norconsult - RIV: Sweco - RIE: Ryjord - GEO: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utenomhusarbeider: Kjell Lian - Betongarbeider: Grande Entreprenør - Rørleggerarbeider: S-Rør Steinkjer - Taktekking: Trøndelag Tak - Blikkenslager: Steinkjer Blikk - Elektrikerarbeider: E-Nor Installasjon - Ventilasjons-
arbeider: Air Comfort Trøndelag - Branntetting: Air Comfort Trøndelag - Ståltrapp: Rør-Welding - Rekkverk: Midthaug – Kjøkken / garderobe: Sigdal ved AS Interiør - Byggevarer: Byggmakker Steinkjer - Vinduer: NorDan - Dører: Trenor

Så har også Nord-Trøndelag fått sitt første passivhus. Det ligger «på Inderøya», som man sier på trøndersk, og er et boligprosjekt med 45 leiligheter, derav 11 i første byggetrinn som nå står ferdig.

Inderøy kommune ligger ved Trondheimsfjorden like sør for Steinkjer, og er noe i Norge så sjeldent som en frivillig fusjonert kommune. Frem til 2012 var dagens kommune to separate kommuner – Inderøy og Mosvik (der Petter Northug kommer fra) – men etter en usedvanlig god og demokratisk prosess ble de to altså enige om å slå seg sammen, noe begge ser ut til å dra fordeler av og trives med.

Gylden omvei
Hovednæringen er landbruk og skogsdrift, men reiselivet har fått økende betydning. Kommunen har et meget aktivt og allsidig kulturliv, en rikholdig historie og langs «Den Gyldne Omvei», som reisende får med seg ved å svinge av fra E6, kan man oppleve gårdsmat og økologisk mat med lange tradisjoner, kunsthåndverk, husflid, besøksgårder med flere typer tilbud m.m. Når kommunen i tillegg har et av landets flotteste kulturlandskap å by på i kombinasjon med Trondheimsfjorden, og en variert natur med blant annet en av Norges kraftigste tidevannsstrømmer, ja, da er det kanskje ikke så rart at både besøket og interessen for å bosette seg der øker. Og usentralt er det jo ikke. Til Steinkjer er det bare 20 minutter, til Trondheim Lufthavn Værnes om lag 50 minutter og til den trønderske hovedstaden ca. halvannen time enten du velger bil eller tog. Avstandene er faktisk ikke større enn at det er fullt mulig med bolig i Inderøy og jobb på Steinkjer, Stjørdal eller i Trondheim. Med oppgradering av Trønderbanen, som politikerne snakker om, vil reisetidene dessuten bli enda kortere.

Optimisme
Det var derfor med optimisme og piler som peker oppover at FuglesangDahl AS, Inderøys egen entreprenørforretning med 115 ansatte og oppdrag i det meste av Nord-Trøndelag, fant tiden inne til å utvikle og tilby en ny type boliger i bygda. Foranledningen var at den sentrumsnære gården Ness hadde valgt å selge dyrkajorda til kommunen, som så regulerte arealene og tilbød entreprenøren å få kjøpe en vel ti dekar stor tomt til oppføring av et fjordnært boligprosjekt.

– Fordi også Inderøy i dag har behov for boliger til folk som er gått lei av snømåking og stor hage, eller av andre årsaker ønsker seg noe mer lettvint, valgte vi å si ja og satse på et terrasseprosjekt med til sammen 45 leiligheter, bygget som et miljøvennlig og tidsriktig passivhus, forteller prosjektleder Torbjørn Olstad hos FuglesangDahl AS.

Selskapet er organisert i fire avdelinger: Tømrer-, murer-, maler- og serviceavdeling, og har derfor både kunnskap og kapasitet til å stå for store deler av en slik oppgave selv. Ettersom selskapet er godkjent opplæringsbedrift i fem fag (tømrer, murer, maler, betongarbeider og taktekker), ville et såpass stort prosjekt dessuten gi selskapets 14 lærlinger god skolering.

Unik beliggenhet
Beliggenheten til prosjektet, som har fått navnet Straumen Terrasse, er ganske unik. Avstanden ned til Borgenfjorden, en arm av Trondheimsfjorden der tidevannet går inn og ut gjennom et smalt sund – Straumen – er bare om lag 50 meter, og der, rett nedenfor byggetrinn 1, ligger også den lokale båtforeningens båthavn. Alle leilighetene vil ha utsikt ut over fjorden og landskapet omkring, og sol inn mot de sørvendte vinduene og balkongene det meste av dagen.

Prosjektet er planlagt med fire like to-delte bygg ved siden av hverandre. Innkjøring til eierparkering under tak og gjesteparkering ute vil foregå mellom til to og to av byggene (mellom bygg A og B, og mellom bygg C og D). Ved parkeringsplassene ute vil også felles nedgravde avfallsanlegg bli plassert med sortering i tre kategorier (papir, organisk avfall og restavfall).

På bakkeplan vil det tvers gjennom alle de fire byggene bli en sammenhengende gangvei med tilknytning til en flott og variert tursti som allerede er anlagt i Nessberget rett øst for terrassebyggene.

Inn etter 10 måneder
Arbeidet med første byggetrinn – Bygg A med 11 leiligheter – startet i februar 2012, og innflytting i de til da 9 solgte leilighetene skjedde etter planlagt byggetid i begynnelsen av desember. Leilighetene er fra 55 til 120 kvm store og de litt større, fra 80 kvm og oppover, har tre soverom. Samtlige leiligheter har dessuten en bod, hvor sentralstøvsugeren og aggregatet for ventilasjonsanlegget er plassert.

Alle leilighetene har åpen kjøkkenløsning, parkett på alle gulv, unntatt i bodene, balansert ventilasjon, vannbåren varme i gulvet og varmegjenvinning i ventilasjonssystemet. På soverommene er det ikke gulvvarme, bare ventilasjon, men det er ifølge Olstad ingen problemer å holde rommene varme nok. De fleste leilighetene har for øvrig også et separat toalett i tillegg til på badet.

– Gulvvarmen kommer fra en luft-til-vann varmepumpe, og mange har spurt oss om hvorfor vi ikke henter varmen fra fjorden rett nedenfor. Vi vurderte selvsagt det også, men kom til at en luft-til-vann-pumpe var like effektiv, driftssikker og økonomisk, forteller Olstad.

Flere boliger i Bygg B
Salg av leilighetene i trinn 2/Bygg B er nå i ferd med å komme i gang. Ut fra erfaringene som ble høstet ved salget i Bygg A, er de største leilighetene redusert fra 120 til 90 kvm, noe som har økt antallet fra 11 til 14.

– Målet har vært å bygge ett byggetrinn pr. år, men salget har gått noe tregere enn vi regnet med, slik at vi ligger litt etter det programmet. Men at det er behov for denne typen boliger også i de sentrale delene av Nord-Trøndelag, er vi ikke i tvil om. Vi ser den samme utviklingen her som i andre deler av landet, at det er et økende antall husstander som ønsker seg boliger hvor de slipper å tenke på ytre vedlikehold, snømåking og hagestell. Det virker imidlertid som om interessen i Nord-Trøndelag, i hvert fall så langt, er størst for leiligheter under 100 kvm, og dette har vi altså tatt konsekvensen av ved å ta de største ut av det neste byggetrinnet, sier Olstad. Han legger til at byggingen av Bygg B starter når halv-
parten av leilighetene er solgt. Det første som står på programmet nå, er imidlertid finplanering, planting og opparbeidelse for øvrig av utearealet rundt Bygg A.

Tekst og foto: Karl Henrik Brox


Flere prosjekter