Finner kokain, cannabis og khat i kloakken

En test av kloakken avslører at bruken av metamfetamin, kokain, cannabis og hasj er stor både i Oslo, Bergen og Hamar. Ecstasybruken er derimot svært lav i alle de tre byene.

Norsk institutt for vannforskning (Niva) analyserer jevnlig kloakkvannet for å avsløre narkotikabruken blant norske innbyggere. Studien sammenligner kloakken i Oslo, Bergen og Hamar, og resultatene viser blant annet at det i Oslo daglig tygges 50 kilo khat. Khat er blitt mer vanlig i den vestlige verden de siste 20 årene og har vært forbudt i Norge siden 1989.

Studien fant også syntetiske cannabinoider i alle de tre byene, og forskerne er overrasket over at bruken var desidert størst på Hamar. Stoffet selges over internett som «lovlig» cannabis, og er også kalt «legal highs» eller «spice».

Oslo er imidlertid størst når det gjelder bruk av både metamfetamin, cannabis og hasj, og studien viser at folk i Oslo sniffer kokain omtrent fem ganger mer enn de gjør på Hamar og tre ganger mer enn bergenserne.

Niva og Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirius) har nå invitert flere norske kommuner til å delta i en ny studie for å kunne sammenligne narkotikabruken i enda flere byer.