Ikke streik heldigvis

Vi er meget fornøyd med at det ikke blir noen streik. Vi vil berømme partene for at man natt til mandag ble enige om et opplegg for dette mellomoppgjøret. En streik i Norge ville ikke bli forstått i verden rundt oss. For mange bedrifter finnes det ikke rom for noen lønnstillegg. Hva som skjer med disse bedrifter gjenstår å se.

Ellers håper vi at partene finner løsninger slik at produktiviteten blir bedre. Lønnsomme bedrifter er en garanti for at bedriftene vil overleve.

Lønnsutviklingen i Norge ligger skyhøyt over de land vi konkurrerer med. Det kan være at enigheten i natt innvarsler en tid hvor man vil akseptere mindre lønnsøkninger enn de vi har vært vant med de siste årene. Vi kan ikke skjære av den greina vi sitter på.

I Norge må vi økonomisere med den arbeidskraften vi har. Det skjer hele tiden en utvikling i næringslivet. Vi har vært gjennom store omstillinger de siste årene, og denne utviklingen må fortsette. Det å rope på staten hver gang en bedrift dukker under er ingen løsning. Men vi må se på de grunnleggende konkurranseforholdene – og det er viktig at både arbeidsgivere og arbeidstakere har en noen lunde lik måte å se problemene på.

Vi tror at det er enklere å ha forståelse for situasjonen i privat enn i offentlig sektor. Det ligger derfor et stort ansvar for dem som har ansvar for lønnsutviklingen også i det offentlige Norge. Og så må vi gjøre alt vi kan for å bremse antall nye stillinger i det offentlige. Veksten iu byråkratiet MÅ stanses.

I mange land i Europa er situasjonen dramatisk. Mange mennesker med god utdannelse får ikke jobb – og mister noen jobben er det mange som aldri kommer inn i arbeidslivet igjen. La oss ikke komme i den situasjonen i Norge.