Suksess med byggavfall - Bli med videre!

I 2001 satte byggenæringen seg som mål å gjenvinne 70 % av byggavfallet innen utgangen av 2005. Det var et hårete mål – tatt i betraktning at man på det tidspunkt sendte over 80 % av avfallet på deponi.

Nøyaktig hvordan situasjonen var i 2005 er ukjent siden SSB ikke har målinger for dette året. Byggenæringen hadde en føling med framgangen og økte like godt ambisjonen til 80 % gjenvinning innen 2012. Fasiten er nå kjent: Ved utgangen av 2011 ble 84 % av byggavfallet gjenvunnet!

Er det mulig å komme lengre? Det skal vi finne ut nå - Bli med!

Det strategiske arbeidet med gjenvinning og forsvarlig håndtering av byggavfallet har skjedd i regi av NHP-nettverket (Nettverk for gjennomføring av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall). Nettverket består av de fleste store organisasjoner i byggenæringen og avfallsbransjen. Utarbeidelsene av de to handlingsplanene ble gjort som dugnadsarbeid i byggenæringen. Både vareprodusenter, utførende, byggherrer, rådgivere, arkitekter og avfallsselskaper med i utformingen. Den brede deltakelsen er trolig en stor grunn til suksessen. Mange miljøengasjerte medarbeidere i byggenæringens bedrifter har bidradd stort til det gode resultatet.

Arbeidet i NHP-nettverket har vært langsiktig og har bestått av mange elementer. Ikke minst har jobben med å få på plass et nasjonalt regelverk om avfallsplaner vært viktig. Like viktig har arbeidet med det farlige avfallet vært. Aldri før har det vært levert inn mer farlig avfall til forsvarlig håndtering fra byggsektoren.

Nå er byggenæringen og avfallsbransjen i gang igjen. En tredje avfallsplan skal lages. Selv om vi er godt fornøyd med framgangen fra 20 % til 84 % gjenvinning i løpet av en 10-årsperiode, har vi mer å jobbe mot. Da vi laget de forrige planene omfattet gjenvinningsbegrepet både material- og energigjenvinning. EUs nye avfallsdirektiv har som mål 70 % ombruk og materialgjenvinning innen 2020. For å komme dit trengs målrettet innsats. Vi har for eksempel en stor utfordring med gjenvinning av trevirke. Hele 14 % av byggavfallet er sortert trevirke. Mesteparten går i dag til energigjenvinning. Hvordan skal vi håndtere dette? Må vi bort fra energigjenvinning for å nå EU-målet?

Hvis du har lyst til å bli med og lage den neste nasjonale handlingsplanen for bygg- og anleggsavfall bør du melde deg på work shop i Næringslivets Hus på Majorstua den 16. april. Da starter arbeidet. Du finner program og invitasjon på www.byggemiljo.no. Her finner du også sluttrapporten for NHP-nettverkets arbeid i perioden 2005-2012. Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall er byggenæringens egen plan i samarbeid med avfallsbransjen. Bli med på utforming og gjennomføring!