Borten Moe godkjente kontrakter før Stortinget

Oljeminister Ola Borten Moe (Sp) godkjente Statoil-kontrakter for 19,5 milliarder kroner for gassfeltet Aasta Hansteen før Stortinget har vedtatt utbyggingen. Nå får han kritikk fra flere hold.

Utbyggingen av gassfeltet, som krever investeringer for over 30 milliarder kroner, ble vedtatt i regjeringen fredag. I tillegg kommer investeringer på 24 milliarder til en gassrørledning.

Av dette har Statoil nå allerede inngått kontraktsforpliktelser for 19,5 milliarder kroner, ifølge opplysninger VGhar fått fra Olje- og energidepartementet.

– Det er ikke en ideell måte å gjøre det på, sier Borten Moe.

– Vi har sagt ja til dette fordi det er viktig for tid og kostnader på prosjektet. Og tillatelsen er gitt med forbehold om vedtak, forklarer han videre.

Rystet

Opposisjonen er sterkt kritisk til at Borten Moe skynder milliardprosjektet igjennom.

– Jeg er rystet over at regjeringen har godkjent prosjektet for 19,5 milliarder før Stortinget ha behandlet saken. Da kan vi like gjerne legge ned Stortinget. Vi trenger jo ikke et storting når vi har en regjering som fatter vedtakene før vi har fått saken, sier Frps finanspolitiske talsmann, Kjetil Solvik Olsen.

Regjeringen har muligheten til å gi slike unntak, men ifølge Borten Moe skjer dette sjelden. I denne saken var det imidlertid ikke mulig å vente, sier han.

Energipolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, avviser at det dreier seg om unntak.

– Stortinget strør bare sand på vedtakene, og vi får ikke info eller lov til å delta før alt i realiteten er vedtatt. De har jo ferdig kontrakter til Ivar Aasen for Det Norske (4 milliarder i Singapore) og Gina Krogh for Statoil (6 milliarder i Sør-Korea) også. Så dette er ikke et engangstilfelle, eller unntak, sier Ropstad.

Dyr kansellering

Skulle Stortinget velge å si nei til utbyggingen, får VG opplyst av Olje- og energidepartementet at kanselleringskostnaden for kontraktene i juni vil være på hele 1,1 milliarder kroner.

Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling mener dette er en betenkelig fremgangsmåte.

– Det er ikke noe nytt at kontrakter blir tildelt før Stortinget har godkjent utbyggingen. Men hvis vi risikerer en kostnad dersom Stortinget ikke godkjenner utbyggingen, mener jeg det blir arrogant tilnærming overfor Stortinget, som tross alt er den forsamlingen som skal godkjenne utbyggingen, sier hun til NRK.

Bellona-leder Frederic Hauge har bedt om innsyn i Aasta Hansteen-kontraktene og er svært kritisk til Borten Moes håndtering av saken. Han mener oljepolitikken er kommet ut av parlamentarisk kontroll. (©NTB)