Mer unntak fra krav om UU i studentboliger

Først innførte kommunalministeren knallharde krav om universell utforming. Kravene gjaldt også for studentboliger. De er små og får tøff kostnadsøkning på grunn av kravene.

Da ble det bråk fra de som bygger studentboliger og fra den delen av staten som finansierer studentenes boliger.

Derfor endret kommunalministeren reglene slik at de ble lempligere for studentboliger, men bare for noen og dersom de ble finansiert med statlig støtte. For andre student- og elevboliger ble det ingen lempning. Staten skulle visst slippe billigere unna. Men det var fortsatt bråk, for en del så det urimelige i at privatfinansierte hybelbygg (eller offentlige uten støtte) skulle bli dyrere enn de staten finansierer gjennom tilsagn, bare på grunn av statlige minimumskrav. Så nå lemper kommunalministeren igjen. Dersom det tinglyses at bygningen skal brukes som studentboliger i minst 20 år, så blir det lempligere krav. Ikke snaut med 20 års horisont! Hva da om f.eks folkehøgskule blir nedlagt før tiden er gått? Om ti år? Om noen vil bygge tilsvarende bygning for lærlinger, da gjelder kravene, uten lempning. Om man ikke sier at lærlinger er studenter da.

Forskriftsendringen trådte i kraft 1. april. Av gode grunner ble den ikke publisert før dagen etter. Men forskriften, den er gjort slik at den gjelder også for det som det er søkt om før forskriftsendringen kom. Det kan gi gevinst for den som søkte om en ulovlig bygning, og som nå kan slenge på trumfen, tinglysing - helt uventet. Det er ikke lett å prosjektere eller byggesaksbehandle etter reglene når det gjøres slik.

I bunn og grunn dreier det seg ikke om studenter, statlig finansiering eller tinglysing. Det gjelder rett og slett et reellt behov for universell utforming for befolkningen og at kravene er urimelige for en rekke av de minste boligene. Det siste blir ofte imøtegått med analyser som viser at reglene ikke er håpløse for litt større boliger, og ikke urimelige for de store. Men det er stor forskjell på utslagene på 30, 40 og 50 kvadratmeter. De minste boligene vil ofte være til utleie rettet mot ungdom. Behovet for universell utforming er ikke like stort for ungdom generelt som det er for andre deler av befolkningen. Jeg venter derfor på neste lempning. Kan hende hadde det likevel vært riktig å lempe for de aller minste boligene, generelt? Det kunne det blitt mindre byråkrati av.