Arnstad lover storsatsing på vei og bane

Samferdselsminister Marit Arnstad forsikrer at Nasjonal transportplan (NTP) tar hensyn til hele landet og vil være en balansert satsing på vei og bane. Planen legges fram til uken.

Milliardlekkasjene er kommet tett de siste ukene, men Arnstad vartet ikke opp med nye da hun fredag talte til landsmøtet. Uansett totalsum forsikret hun at pengene skal brukes smartere, slik at det blir mer vei og bane for hver krone som investeres.

Den foreløpig siste lekkasjen ble kjent torsdag kveld, da tallet 17,5 milliarder kroner til fylkesveiene sirkulerte i gangene på landsmøtehotellet i Loen i Sogn og Fjordane. Beløpet skal riktignok strekkes over ti år, og Arnstad kunne rimeligvis ikke garantere hva som vil skje, dersom en Bård Hoksrud (Frp) skulle få hånden på rattet etter et eventuelt regjeringsskifte.

Avskrevet

– Jeg ser i avisen at vår NTP blir avskrevet av opposisjonen og at den ikke vil få noen betydning dersom Høyre og Frp kommer til makten. Hva er det som ikke skal ha betydning; ferjefri E39, Intercity, fylkesveimidler, Trønder- og Meråkerbanen, storbysatsingen eller sykkelsatsingen, ville Arnstad vite.

Hun framsatte påstanden om at ingen aner hvilken samferdselspolitikk Norge vil få med Høyre og Frp sammen i regjering.

– Høyre lover offentlig-privat samarbeid, respekt for handlingsregelen og fortsatt bruk av bompenger, mens Frp sier nei til alt. Dette går ikke sammen. Det blir bare krangel og kiving, framholdt samferdselsministeren.

Vendepunkt

Arnstad spolet noen år tilbake for å sette dagens samferdselsbevilgninger litt i perspektiv.

– I 2005 la Bondevik-II-regjeringen fram sin nasjonale transportplan. Det var en samferdselspolitikk som minnet om hopp uten tilløp. Planene ble riktignok laget, men ambisjonene var lave, og de ble ikke fulgt opp. Sp var i opposisjonen sammen med SV og Ap. Regjeringen var i mindretall, og vi fikk plusset på 22 milliarder kroner. Det ble et vendepunkt, sa Arnstad.

Hun minnet så om at det ble plusset på ytterligere 100 milliarder i 2009 og at disse pengene nå for alvor begynner å bære frukter. Flere plansjer med prikker i ulike farger skulle bevise hvor mange prosjekter over 200 millioner som er ferdigstilt under de rødgrønne, anlegg som er under bygging, og prosjekter under planlegging. Til sammen et antall på nærmere 200.

– Byggeaktiviteten har aldri vært større, fastslo samferdselsministeren.