NHO jubler for ny aksjelov

Regjeringen foreslo i dag omfattende endringer i aksjeloven. - Nå får vi en mer moderne og konkurransedyktig aksjelov – slik vi har ønsket i flere år, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Endringen anslås å spare bedriftene for 500 millioner kroner.

Aksjeloven er bedriftenes "grunnlov". NHO foreslo endringer allerede i 2009: - Alle de 235 000 aksjeselskapene i Norge slipper nå mange rene formaliteter, og det sparer dem for unødvendig arbeid og utgifter, sier NHOs administrerende direktør, Kristin Skogen Lund.

Mindre papirarbeid for styret og eiere er blant flere tiltak som Regjeringen nå foreslår for å forenkle hverdagen for aksjeselskapene. Forslagene følger opp tiltaket i fjor, da kravet til aksjekapital ble satt ned fra 100 000 kroner til 30 000 kroner. NHO-sjefen berømmer Regjeringen for godt arbeid.

Utbytte kan deles ut hele året
En nyvinning er at selskapene mye enklere enn i dag kan dele ut utbytte. Ikke bare kan eierne nå overlate til styret å dele ut utbytte, det blir også mulig å dele ut fortjeneste i samme år som den blir opptjent. Vilkårene er da at revisor og generalforsamling godkjenner en mellombalanse som viser at selskapet har den kapitalen som er nødvendig, og at selskapet fortsatt vil være likvid. For børsnoterte selskaper vil det altså bli mulig å starte med kvartalsvise utbytter.

Elektronisk stiftelse av selskaper
- Gladnyheten for gründere er at de neste år kan starte aksjeselskaper elektronisk, og uten å engasjere revisor, sier Kristin Skogen Lund. Det blir også slutt på at selskaper må ha varamedlemmer til styret, og hele 150 000 aksjeselskaper kan dermed løse varamedlemmer fra vervene om de ønsker det.

Smidigere regler om utbytte
Også de eksisterende selskapene får større fleksibilitet:

- Nye regler om utbytte gjør at kapitalen i aksjeselskapene lettere kan flyttes til annen, innovativ virksomhet, sier Kristin Skogen Lund, som peker på at kreditorenes rettigheter fortsatt er sikret.

De fleste av endringene vil gjelde også for allmennaksjeselskapene.