Slik forholder du deg til streik

Meklingen i årets mellomoppgjør starter lørdag 6. April, og riksmekler har frist til søndag 7. april til å finne en løsning mellom partene. Allerede mandag kan det bli streik.

LO har varslet plassfratredelse for ca. 15.000 av sine medlemmer.

For BNLs medlemsbedrifter omfatter plassfratredelsen medlemmer i Skanska Norge AS, Veidekke Entreprenør AS og NCC Construction AS innenfor Fellesoverenskomsten for byggfag og Overenskomst for Private Anlegg.

Dersom Riksmekler ikke finner en løsning, blir det streik blant disse medlemmer fra arbeidstidens begynnelse mandag 8. april. YS har også varslet plassfratredelse men BNLs medlemsbedrifter er ikke omfattet. Oversikt ligger på NHOs hjemmeside.

En eventuell streik omfatter ikke lærlinger som skal fortsette sin opplæring under arbeidsstansen. Dersom det ikke lar seg gjøre å drive opplæring på rasjonell måte, kan lærlingene permitteres med minst 7 dagers varsel, jfr. Hovedavtalen § 3- 2 nr. 2.

Uorganiserte arbeidere og funksjonærene skal arbeide som normalt. De kan permitteres dersom de ikke kan sysselsettes på rasjonell måte som følge av streik. Vi viser til tidligere informasjon om dette i info 15. mars og heftet ”Tariffoppgjøret og bedriften”.

Entreprenørers rett til fristforlengelse på grunn av streik
Entreprenøren vil normalt ha rett til fristforlengelse dersom fremdriften hindres av streik. Byggherren skal varsles skriftlig uten ugrunnet opphold. Også for andre kontraktsforhold må tilsvarende varsel gis.

Søknad om dispensasjon
I spesielle tilfeller kan bedriften søke om begrenset dispensasjon fra streiken. Det gjelder dersom det er fare for liv eller helse eller fare for betydelige skader på materiell. Skriftlig og begrunnet søknad sendes av bedriften til NHO på e-post: dispensasjon@nho.no

Svar på søknaden kommer fra NHO etter at den eventuelt også er behandlet av LO.