17,5 milliarder ekstra til fylkesveiene

Regjeringen bevilger 10 milliarder kroner i Nasjonal Transportplan til vedlikehold av fylkesveier og 7,5 milliarder til rassikring.

Det planlagte milliardløftet til fylkesveiene ble lekket torsdag kveld, skriver Smaalenenes Avis. Ordningen med rentefrie lån skal avvikles, og pengene skal komme som rent tilskudd til fylkeskommunene.

– En god del av jobben må gjøres av fylkene selv, men staten skal også bidra med en andel av det arbeidet. De 17,5 milliarder kronene som nå ligger inne i NTP er et bidrag i så måte, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til TV2.

Statens vegvesen har kartlagt at det trengs mellom 45 og 75 milliarder for å dekke forfallet på fylkesveiene. Satsingen kommer dermed ikke til å dekke vedlikeholdsbehovet, og opposisjonen er ikke imponert.

– Regjeringen lar veiene i Norge forfalle. De har fått et faglig råd fra Vegvesenet om at her trengs bevilgninger på opp mot 75 milliarder, men alt de gir er 17,5 milliarder, sier leder av Stortingets transportkomité Knut Arild Hareide (KrF) til TV 2.

Regjeringen legger fram forslaget til Nasjonal Transportplan for perioden 2014-2023 den 12. april, og mange store prosjekter er allerede lekket. Blant annet skal E39 bli ferjefri innen 20 år, 1 milliard kroner bevilges til skipstunnel ved Stad i Sogn og Fjordane og nesten 4 milliarder kroner skal brukes til å elektrifisere jernbanen i Trøndelag.