Fire videre i Nordic Built Challenge

De fire finalistene i den norske delen av Nordic Built Challenge ble offentliggjort torsdag.

Nordic Built Challenge er en åpen, tverrfaglig designkonkurranse om rehabilitering av en bygning i hver av de fem nordiske landene. I Norge er Posthuset objekt for konkurransen.

- De fire bidragene representerer et bredt spekter av konsepter. Det de har felles, er at alle er kompetente, godt forberedte forslag til bærekraftig renovering, sier Dag Christer Øverland som er eiendomsutvikler hos Entra Eiendom og prosjektleder for konkurransen i Norge.

Bidragene som går videre er:

* A well tailored suit: Bak konseptet står Binom Architects og Pir 2 Oslo AS; bidragsytere er Arup, Petek AS, Garnes Data og Hjellnes Consult.

* PostZerobygget: Bak konseptet står Space Group Arkitekter, BollingerGrohmann + Florian Kosche AS og Andresen Jacobsen & Løyning Rådgivende Ingeniører VVS.

* Harvest: Bak konseptet står ahA+ AS og Solbjør Arkitekter AS; bidragsytere er Degree of Freedom AS og Gether AS.

* Urban Mountain: Bak konseptet står schmidt hammer lassen architects, LOOP architects, COWI, Transsolar Energitechnik GmbH og Vugge til Vugge Danmark.

Det kom inn 26 forslag til den norske delen av konkurransen, som omfatter Posthuset i Biskop Gunnerus gate 14 i Oslo. De fire finalistene får mulighet til å gå videre i konkurransen, en prosjektutviklingsfase frem til sommeren der forslagene må bli realistiske og gjennomførbare. Dag Christer Øverland sier at han har høye forventninger til neste fase og håper at konseptene kan inspirere andre bygningseiere til å gjøre det samme.

- Alle metoder og løsninger vil bli fritt tilgjengelige, noe som vil gjøre det enklere å gripe stafettpinnen og gi den videre, sier Øverland.

Rehabiliteringen av Posthuset inngår i FutureBuilts forbildeportefølje.

Totalt konkurreres det om å utarbeide konsepter for å rehabilitere fem bygninger gjennom innovasjonsprogrammet Nordic Built Challenge. Det kom inn 171 bidrag. De 20 finalistene som går videre i de fem nordiske landene mottar en pris på NOK 300.000 og retten til å gå videre til andre del av konkurransen.

- Nordic Innovations målsetning er at resultatet av Nordic Built Challenge skal styrke Nordens posisjon når det gjelder bærekraftig byggevirksomhet. Derfor er vi svært fornøyd med å se den høye kvaliteten på forslagene, som også gjorde det til en utfordring i seg selv å velge ut 20 finalister, sier Trine Pertou Mach, senior innovasjonsrådgiver ved Nordisk Innovation og prosjektleder ved Nordic Built.