Få mer ut av hagen med støttemurer

Å bygge opp tomten med lave støttemurer vil gi nye muligheter for lekearealer, lune solplasser og avskjermede hageflekker. (Bildekarusell)

I bymiljø skjer det en stadig fortetting med nye boliger på mindre tomter og anleggelse av små parker og plasser mellom tett bebyggelse. Dette setter store krav til hvordan utearealene planlegges og utformes. Skrå tomter vil ofte gi lavere utnyttelse av utearealene og dermed lavere bruksverdi.

En liten støttemur er enkel å lage selv. I tillegg er den både dekorativ og praktisk for avslutning av en skrånende tomt, eller av ulike platåer i hagen.

Bak støttemuren kan du plante vekster som ytterligere vil fremheve steinmuren og gi uteområdet et flott utseende. Også rundt bed kan en liten mur skape trivsel og stemning.

De seneste årene er det utviklet nye lyssystemer for bruk i kombinasjon med murer og belegningsstein. Dette gir uteplassene det lille ekstra som vil sikre stemningen utover mørke sommerkvelder.

Tørrstables
Små støttemurer kan fange opp høydeforskjeller i hagen på en spennende måte. Hagemurer tørrstables og er lette å sette opp når du følger de anvisningene som produsentene har utarbeidet.

Bygging av store støttemurer krever imidlertid mer kunnskap for å sikre stabilitet og egner seg best for fagfolk. Mindre støttemurer derimot, kan hvem som helst mestre å lage. I mange tilfeller behøver du ikke engang å mure ved bruk av mørtel. På kort tid kan du tørrstable en pen og praktisk støttemur i hagen.

En tørrstablet mur er vedlikeholdsfri og kan dessuten ta opp betydelige telehiv og setninger i grunnen uten å sprekke.

Spesialprodukter
Det finnes et stort utvalg av produkter som er spesielt utviklet for bruk som støttemurer.

Hagemurer er betegnelsen på mindre støttemurer som er velegnet til å lage f eks blomsterbed. Kubbestein, eller også kalt Herregård Mur, tørrstables. Dersom underlaget er drenert, kan du stable i vei til en høyde på omlag en meter. Du kan bygge utekjøkken, sittebenk og mye mer.

En annen type hagemur er de som har en side som er bredere enn den andre. Denne typen gjør det enkelt å lage buede murer. Fasettmur er en slik mur. Den har bruddoverflate på begge sider og er svært fleksibel.

En såkalt «mini støttemur» lages av elementer eller blokker som kan låses mellom skiftene. Sammen med høy egenvekt gir dette en stabil mur. En slik mur må også anlegges på en god såle.

Sørg for god drenering
For alle støttemurer er det viktig at det er drenering under muren. Underlaget skal derfor være stabilt av drenerende grus eller finpukk.

Lave murer (2-3 skift) kan legges direkte på drenerende og komprimert masse, høyere murer må ha en sålebjelke i bunnen. Denne kan kjøpes ferdig, men mange velger å støpe en såle selv.

Arbeidet med støttemuren begynner i et hjørne. Benytt snorer og la første skift ligge litt under bakkenivå. Ved muring med knekkheller, forskyves disse ca 5 mm bakover (innover i bakken) for hvert skift.

Høy mur? Bruk fagfolk
På murer over en meters høyde brukes gjerne en ferdiglaget såle, eller man støper en såle selv. Sålen må legges på en komprimert pute av grov grus eller singel.

Skal man lage en mur med høyde over to meter, brukes også et såkalt jordarmeringsnett. Som fyllmasse bak muren brukes steinmasse eller pukk. Løs Leca er også et bra alternativ fordi dette materialet minsker trykket bak muren.

Ved riktig utførelse kan mini støttemurer lages i høyder opp til 8-10 m. Det er mange typer blokker og utseender å velge mellom. Bruk derfor litt tid før du bestemmer deg for hva slags støttemur som passer best i hagemiljøet ditt.

Og før du setter i gang: Husk at det er grunnarbeidet som bestemmer om du er like fornøyd med støttemuren om et år eller to.

Denne artikkelen er levert av byggutengrenser.no / belegningsstein.info