Forsvarsbygg anklages for å skjule dårlig arbeid

Ledelsen ved Forsvarets veteransenter kritiserer Forsvarsbygg for høye prosjekteringskostnader og for å velge billige og dårlige løsninger for å skjule kostnadsoverskridelser og dårlig planlegging.

Ledelsen ved senteret kommer med kritikken i et brev Aftenposten har fått innsyn i. Saken dreier seg om oppgradering av Forsvarets veteransenter på Bæreia utenfor Kongsvinger.

Daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) kom med en pengegave på 43 millioner kroner sommeren 2011. I november 2012 hadde hennes etterfølger Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) med seg enda mer penger til opprustningen som nå var blitt beregnet til å koste 71,4 millioner.

I brevet skriver sjefen for Forsvarets veteransenter, oberstløytnant John Petter Bachke, at de mener «det er betenkelig høye prosjekteringskostnader som går på bekostning av fysisk renovering». Ledelsen skriver videre at de opplever at Forsvarsbygg heller «kutter på utførelse og krav» framfor å innrømme at de har gjort en dårlig planleggingsjobb.

Ifølge Aftenposten viser de videre til at det fortløpende avdekkes feil og mangler. De er blant annet oppgitt over at Forsvarsbygg ønsker å gjenbruke sanitært utstyr fra 1970- og 80-tallet.

I en redegjørelse til Forsvarsdepartementet forklarer Forsvarsbygg behovet for mer penger med økte byggekostnader, tekniske utfordringer og at prosjekteringskostnadene har blitt høyere enn normalt. Forsvarsbygg avviser samtidig at prosjektet er spesielt dyrt, og forklarer økningen med at de bommet på kostnadsanslagene.