Norsk Jernbanedrift må nedbemanne

Som følge av en kraftig reduksjon i markedet og et behov for kostnads- og effektiviseringstiltak i Norsk Jernbanedrift AS (NJD) vil selskapet gjennomføre en nedbemanning med 41 ansatte fra dagens 172.

Porsgrunnsbedriften har vokst kraftig siden oppstarten i 2005, med sterkt fokus på forretningsutvikling og rekruttering av kompetent arbeidskraft. Med et svekket marked gjennom sterkt reduserte statlige bevilgninger til jernbaneteknisk vedlikehold og fornyelse, ser NJD seg nødt til å tilpasse kostnadsnivået til markedssituasjonen.

- Det er smertefullt å måtte gå til nedbemanninger i et selskap med så mange høyt kvalifiserte medarbeidere som har bidratt til NJDs suksess, sier administrerende direktør Hans Gunnar Dokken i NJD i en pressemelding.

- Men når vekstkurven på inntektssiden nå er brutt, må også kostnadskurven brytes tilsvarende. Det er foretatt betydelige reduksjoner i andre utgifter, men NJD kommer dessverre ikke utenom en reduksjon også av antallet tilsatte. NJDs kapasitetsutnyttelse var lav gjennom siste halvdel av 2012 og trenden har fortsatt inn i 2013. Vi kan ikke sitte stille og se på at våre økonomiske resultater faller, og iverksetter derfor nye kraftige tiltak for å redusere NJDs samlede kostnader, forbedre kontantstrømmen og ta ut overkapasitet, legger han til.

- Målet med omstillingen er å tilpasse organisasjonen til de markedsmessige utfordringene vi nå står overfor, sier styrelder Petter Eiken.

- Svekkelsen i markedet samsvarer ikke med de signaler som er gitt politisk eller det inntrykk man får om satsing på vedlikehold og fornyelse av eksisterende jernbanenett. NJD har vært et foregangsselskap gjennom en lang vekstperiode, og vår klare ambisjon er å bevare og styrke denne posisjonen i et fremtidig vekstmarked, legger han til.