100 millioner kroner kollektivtrafikk i Buskerud

- Det er positivt at flere reiser kollektivt i Buskerudbyen. For å nå målet om dempe biltrafikken i området, er det avgjørende å innføre tiltak i samsvar med avtalen, sier samferdselsminister Marit Arnstad.

I 2010 inngikk Samferdselsdepartementet og Buskerudbyen (kommunene Drammen, Lier, Kongsberg, Øvre Eiker og Nedre Eiker) en avtale om tildeling av til sammen 280 millioner kroner fra den statlige ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byene” i perioden 2010- 2013. Med årets tildeling på 100 millioner kroner har Buskerudbyen til sammen blitt tildelt hele den avtalte summen.

Hovedmål for avtalen mellom staten og Buskerudbyen:

* at den samlede biltrafikken i byområdet Buskerudbyen ikke skal øke i fireårsperioden, og helst reduseres

* å redusere biltrafikken med 5 prosent i rushtid for hele byområdet i perioden

Trafikktallene for Buskerudbyen er ikke entydige, men totalbildet viser at biltrafikken øker. Det ser dermed ut til at målene i avtalen ikke nås i løpet av avtaleperioden. Det er derimot forventninger om at målene kan nås når bompenger innføres. Vedtak om innføring av bompenger er utsatt til våren 2013. Samferdselsdepartementet forventer at vedtaket fattes som planlagt og at effekten er i tråd med intensjonen i avtalen.

På den annen side har kollektivtransporten i Buskerudbyen hatt en positiv utvikling hittil i avtaleperioden. Antall påstigninger i busstrafikken har økt med 13,1 prosent mellom 2009 og 2012. Tilsvarende tall for togtrafikken er 5,6 prosent.