Kald mars, men ikke rekordkald

Mars regnes egentlig som en vårmåned i mesteparten av landet, men isnende vinder fra Sibir forlenget vinteren.

Gjennomsnittstemperaturen for mars endte på 3 grader under normalen. Det er kaldt, men ingen rekord, ifølge forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

– Vi skal ikke lenger tilbake enn 2006 for å finne større avvik. Den gang var gjennomsnittstemperaturen 3,5 grader under det normale, sier han til NTB.

Kontrasten ble ekstra stor i år siden fjorårets mars var så varm og deilig. 2011 bød på rekord som den varmeste mars noensinne, mens årets første forsmak på våren ble både hustrig og sur.

– Noe tilsvarende så vi med kulden i 2006, som ble fulgt av en varm mars i 2007. Vi har sett store variasjoner i mars de siste årene, sier Mamen.

Niende kaldeste
Mars 2013 er bare den niende kaldeste mars siden registreringene startet i 1900. Likevel: Med unntak av kulden i 2006, må vi tilbake til midten av 1980-tallet for å finne en bistrere start på våren.

I Nord-Norge er mars å regne som en vintermåned. Også i Troms og Nordland har måneden vært noe kaldere enn vanlig, 1 grad under normalen, men utslaget har ikke vært så merkbart som sørpå.

– Været avhenger av hvordan høytrykkene ligger og hvordan de beveger seg. I år har det vært mye nordlige og nordøstlige vinder med kald luft fra Sibir. Det har strømmet over hele Skandinavia og langt nedover i Europa. Det ligger heller ikke an til noe stort omslag med det første, sier Mamen.

De største kuldeavvikene fant sted i fjellet i Sør-Norge og på Finnmarksvidda med 4-6 grader lavere temperatur enn normalt. Minst avvik var det på Vestlandet og i Nordland.

Aller kaldest var det ved målestasjonen ved Cuovddatmohkki i Karasjok den 16. mars med 37,8 minusgrader. Det er verdt å merke seg at den laveste målingen for mars faktisk var lavere enn den laveste målingen for februar.

– Vi må tilbake til 1984 for å finne en situasjon der det var enda kaldere i mars enn i februar, og som i tillegg forekom ennå senere i mars måned, sier Mamen.

Tørt i sør, vått i nord
I gjennomsnitt var det også tørrere enn normalt i mars med nedbør på bare 85 prosent av normalen.

– Her ble Norge delt i to ved Dovre. Mens det var pålandsvind og mye nedbør i Nord-Norge, var det tørrere enn normalt i sør, sier Mamen.

Enkelte områder av Sør-Norge hadde bare 0-25 prosent av normal nedbørsmengde. Deler av trøndelagsfylkene og Nord-Norge fikk til gjengjeld nok – 200-250 prosent av normalt med snø og regn.

I enkelte områder på Østlandet ble det satt tørkerekorder i mars. Målestasjonen Baterød i Sarpsborg i Østfold registrerte fattige 0,1 millimeter, mens Ørje i Marker lå noen dråper over med 0,4 millimeter nedbør.