Statssekretær vil ha slutt på tre og betong-krangling

Statssekretær vil ha slutt på konflikten mellom tre og betong, men byggutengrenser.no avviser at det er noen konflikt.

- Nå tror jeg vi må ta ned denne konflikten mellom tre og andre byggematerialer, sier statssekretær Harald Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet til Finansavisen.

Før påske skrev Byggeindustrien at betongorganisasjonen byggutengrenser.no fortsatt etterlyser svar med dokumentasjon på at tre er mer miljøvennlig enn betong. Nå lover Buttedahl svar i løpet av kort tid, og ønsker å løse konflikten.

- Vi bygger noe i tre og noe i betong og andre materialer, og sånn vil det være fremover. Da er det ikke konstruktivt at vi har denne konflikten. Vi trenger alle byggematerialene, sier Buttedahl til avisen. Samtidig sier han mener det er naturlig at departementet har støtteordninger som sikrer verdiskapning basert på primærnæringene.

- Med henvisning til dagens artikkel i Finansavisen avviser byggutengrenser.no at saken er basert på en konflikt mellom tre og betong, sier Jan Eldegard i byggutengrenser.no til Byggeindustrien.

Han viser til at begge materialene har en naturlig plass på byggeplassen og utfyller hverandre på en god måte sammen med stål, aluminium og glass.

- Betong og mur har en svært viktig plass i byggebransjen og er basert på lokale råstoffer og lokal produksjon – både i distriktene og i byene. Næringspolitisk ligner strukturen i tre- og betongbransjen på hverandre og begge bransjene bidrar til stor lokal verdiskapning, sier han.

Byggutengrenser.no gjentar at de mener der er problematisk at regjeringen går i front med en kampanje som på generelt grunnlag framhever tre som mer miljøvennlig enn andre materialer som betong og stål- uten at dette dokumenteres.

- Både Sintef Byggforsk og Østfoldforskning har påpekt at slik generalisering på materialers miljøegenskaper i produksjonsfasen kan gi feil inntrykk av hva som er miljøvennlig bygging. For å kunne gjøre riktige miljøvalg må egenskaper i produksjonsfase, byggefase, drift, vedlikehold og avhendingsfase medtas. Det er denne type dokumentasjon vi etterspør og som er en forutsetning for å kunne bruke argumenter som; mer miljøvennlig enn betong og stål, sier Eldegard til Byggeindustrien.