Giske har tro på vannkraftsatsing i Laos

Vannkraft kan løfte Laos ut av fattigdommen, mener næringsminister Trond Giske (Ap).

Søndag var Giske på besøk i Laos. Der møtte han energiminister Sulivong Daravong og industri- og handelsminister Nam Viyaketh. Samtidig ble han vist den store demningen Theun Hinboun, som er deleid av norske Statkraft. Anlegget er ventet å generere store inntekter.

Ifølge Giske kan vannkraft bli avgjørende for utviklingen i Laos, som i dag er blant Sørøst-Asias aller fattigste land.

– Norge gikk fra å være et fattig land til å bygge industri og velferd takket være vannkraft. På samme måte kan Laos bli rikt på vannkraft, sier Giske til NTB.

Viktig for industriutvikling

Laos har stort potensial som vannkraftnasjon, fastslår Giske.

– De aller fleste jobber i et enkelt jordbrukssamfunn. Veldig få har tilgang til strøm. Det gjør det også vanskelig å utvikle industri. Nøkkelen ligger i å få bygd ut energi, sier Giske.

Vannkraftutbyggingen i Laos er imidlertid ikke ukontroversiell, og Theun Hinboun-prosjektet er blitt kritisert blant annet av miljøvernere som frykter naturødeleggelser.

Statkraft eier 20 prosent av vannkraftverket.

Besøker Myanmar

Under sitt besøk i Asia skal Giske også innom Myanmar, Vietnam, Bangladesh og Thailand.

– Verden er i endring. Asiatisk økonomi blir stadig viktigere. Norsk næringsliv har alle forutsetninger for å surfe på Asia-bølgen og den økonomiske veksten i regionen. Vi skal være ydmyke i denne satsingen, men samtidig jobbe hardt for å bedre rammebetingelsene for norsk næringsliv ute, sier Giske.

Med til besøket i Myanmar er representanter for norske bedrifter som har interesse for virksomhet i landet. Formålet med besøket er å opprettholde den gode kontakten mellom norske og myanmarske myndigheter om den videre sosiale og økonomiske utviklingen i Myanmar, heter det i en pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet.

Giske er i Asia fram til 8. april. (©NTB)