Støre mener Ål-tilbud er fremtidens helsevesen

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å se flere eksempler på tilbudet som det Ål sjukestugu i Hallingdal tilbyr. Han mener lokale tilbud som dette kan spare Norge for store summer.

Onsdag fikk helseministeren omvisning på Sjukestugu på Ål.

Sjukestugu favner flere kommuner og et stort område som ikke har sykehus. Her tilbys både beredskap, enkelte sykehustjenester og enkle behandlinger.

– Dette er litt av fremtidens helsevesen, mener Støre.

Et stykke igjen
– Vi ønsker at folk skal få behandling nærmere der de bor, og det har vi fortsatt et stykke igjen i norsk helsevesen, sier han til NTB.

– Jeg mener vi ser en tendens til overbehandling ved norske sykehus, og det er jeg urolig for. Det vi ser på Ål, er eksempler på et veldig godt kommunalt samarbeid om et lokalmedisinsk senter, sier Støre.

Han mener slike tilbud kan redusere sykehusinnleggelser med 30 prosent og dermed spare Norge for store summer.

Kirurgi
På Ål finnes en kirurg som kan gjøre enklere inngrep slik at innbyggerne slipper å reise til sykehus på Ringerike.

– Alternativet er mange timer i bil for noe som kan behandles lokalt, sier han.

Støre håper også at slike lokale tilbud kan føre til at folk får behandling tidligere og før det må en innleggelse til.

– En av mine viktigste oppgaver som helseminister er å bygge et helsevesen hvor folk får hjelp før de må på sykehus, og Ål er et godt eksempel på dette. Jeg vil like å se mer av dette andre steder i landet også, sier han.

I tillegg til de fastboende i området tar Sjukestugu også imot folk som er blant de nærmere 100.000 som ferierer der i påskeuka.