Oslo-OL kan gi 9 milliarder i underskudd

OL i Oslo i 2022 kan gi et endelig underskudd på mellom 9 og 12 milliarder kroner, ifølge en ny rapport som mandag ble lagt fram av Oslo kommune.

Konklusjonen er at det vil koste mellom 20 og 25 milliarder kroner å arrangere OL i Oslo. Det endelige underskuddet er i rapporten anslått til å havne mellom 9 og 12 milliarder kroner etter at man har trukket fra forskjellige gunstige effekter som OL vil gi, skriver Aftenposten.

Byrådet i Oslo mener tallene ser bra ut. Idrettsbyråd Ola Elvestuen (V) viser til at analysen ikke har inkludert andre positive ettervirkninger som det er umulig å sette verdi på. Dette er virkninger som vil gjøre underskuddet mye mindre, mener han.

– Det er det som ikke er prissatt som er viktig. Jeg mener dette er positive tall, sier Elvestuen.

Overfor Dagsavisen utdyper han og legger til at underskuddet kommer til å bli «enda lavere enn 9 milliarder kroner». Elvestuen trekker fram at OL vil bety et stort løft for norsk idrett på nasjonalt nivå og at det blir satt i gang programmer rundt OL som vil engasjere til økt folkehelse. Men han vil ikke gå nærmere inn på hva slike programmer vil innebære eller hvordan et OL i Oslo vil gi bedre folkehelse i resten av landet.

Han er imidlertid sikker på at OL ikke vil koste mer enn 20,5 milliarder kroner og at bedringen i norsk folkehelse vil utgjøre en verdi på 4,9 milliarder kroner.