Nesten 2.000 «Røeggen-saker» skal behandles

Etter Høyesteretts dom i Røeggen-saken, tar Finansklagenemnda opp snaut 2.000 tilsvarende klagesaker. Nemnda sender brev til bankene denne uken.

– Jeg tenker det går ut på tirsdag. Da sender vi ett brev til hver finansinstitusjon det gjelder – drøyt 30 foretak – og et likelydende brev til hver klager, forteller administrerende direktør Harald Sverdrup i finansklagenemnda til NTB.

I brevet blir bankene bedt om å ta stilling til klagene, som gjelder såkalte strukturerte spareprodukter.

Vil komme i gang
– Dersom banken helt eller delvis avviser klagen, ber vi om en begrunnelse og om å få se dokumentasjonen som ligger til grunn for avslaget. Da tar vi tak i saken og ser på begrunnelsen, forklarer Sverdrup.

Dersom en klage blir tatt til følge og erstatning blir utbetalt, ber nemnda bare om å bli underrettet om resultatet.

– Det viktige for oss nå, er å få ballen i spill og be bankene om å gjøre en realitetsvurdering, legger Sverdrup til.

DNB avventer brevet
En av bankene som kan vente seg brev fra Finansklagenemnda, er DNB. Banken tapte saken Ivar Petter Røeggen hadde anlagt etter at han tapte 230.000 kroner på strukturerte spareprodukter. Nå blir banken bedt om å ta stilling til mellom 1.100 og 1.200 klager som har ligget på vent.

– Vi er kjent med omfanget, og vi er klar til å ta tak i dette så fort vi har mottatt brevet fra nemnda, sier bankens informasjonssjef, Aud-Helen Rasmussen, til NTB.

For dårlig informasjon
Rundt 220 saker gjelder de samme spareproduktene som Røeggen hadde kjøpt.

Det er spesielt informasjonen som ble gitt i forbindelse med salget som har vært sentralt i saken mellom småspareren og storbanken. Nemnda mente allerede i 2009 at Røeggen hadde fått for dårlig informasjon da han lånte 520.000 kroner for å investere i det som ble markedsført som «garanterte spareprodukter».

Da bindingstiden gikk ut etter seks år, hadde Røeggen tapt 230.000 kroner. I den enstemmige dommen som falt sist fredag, sier Høyesterett at Røeggen ikke ville ha kjøpt produktet dersom han hadde visst hva det egentlig var.

Saken endte med at DNB må erstatte Røeggens tap pluss renter. I tillegg må banken dekke Røeggens sakskostnader på snaut 4,8 millioner kroner.