Skremmende brannutvikling

Brannstatistikken for 2013 er meget dyster lesning. Hele 23 personer har mistet livet i år, og vi er ennå ikke ferdig med mars måned.

Bak disse tallene ligger det mange menneskeskjebner, og mange sitter tilbake med en stor sorg. Vi må tilbake til 2006 for å finne en så trist brannstatistikk som vi har så langt i år. I tillegg kommer alle branner der menneskelig blir spart, men hvor de materielle skadene er store. Om ikke noe skjer de neste månedene vil dødsbrannene bli langt flere enn i fjor, hvor 39 mennesker mistet livet i branner i Norge.

Det er flere årsaker til at så mange mennesker har måttet gi tapt for røyken og flammene i år. Det pekes blant annet på at en kald vinter har ført til mye vedfyring, og ikke minst en høy belastning på oppvarming med strøm. All bruk av flamme og strøm i et hus er forbundet med en viss risiko. Eldre bygninger, og el-anlegg, forsterker selvsagt risikoen. Feilinstallasjoner vil flere steder helt sikkert også medføre en økt fare. Dessuten er det mye feilaktig bruk av både vedovner og ulike elektriske apparater.

Den teknologiske utviklingen gjør også at boligen nå til dags er fylt opp av elektriske duppeditter. Mange av disse produktene kan skape en risiko, spesielt om de brukes uten oppsyn. Veldig mange lader opp telefonene, pc og nettbrettet om natten, tv-er settes i dvale og slås ikke av, oppvaskmaskiner går natten gjennom, og det samme gjelder vaskemaskiner og til og med tørketromler. Dette kan være risikabelt. Om natten vil du ha null kontroll om noe skulle skje med disse apparatene, og om en brann skulle oppstå må man stole på at røykvarsleren er i orden. Undersøkelser viser også at mange slurver med å både sjekke og bytte batterier på nettopp røykvarsleren.

Det kommer nå også opplysninger om at de mange varmepumper rundt om i Norge er med på forsterke en eventuell brann. Dette stemmer helt sikkert. Men vi er ikke like sikre på at å slå av en varepumpe bør stå i fokus om det skulle begynne å brenne, som blant annet Tryg Forsikring  peker på i denne saken. Da må i så fall brannen være veldig lite utviklet. Det viktigste er selvsagt å komme seg ut så raskt som mulig. Menneskeliv kommer først, det materielle får komme deretter.

Det viktigste er selvsagt å unngå at branner oppstår. Det gjelder derfor å bruke sunn fornuft. Være veldig forsiktig med å bruke elektriske apparater uten oppsyn, og bruk åpen flamme med sunn fornuft. Det er mange stearinlys rundt om i de tusen hjem nå i påsken. Det er selvsagt viktig å kose seg, men det gjelder å passe på.