Stordalen vil bygge for 700 millioner

Petter A. Stordalen og Sektor Holding kjøpte fire kjøpesenter i Buskerud og Telemark for 1,75 milliarder kroner. Går det som Stordalen vil, skal de nye eiendommene utvikles for mellom 500 og 700 millioner kroner.

Sektor Holding – selskapet der Petter A. Stordalen er styreleder – har siden oppkjøpet av Sektor Einendomsutvikling i november i fjor, investert til sammen 11 milliarder i norske kjøpesentre.

Det er et veksttempo selv Stordalen innrømmer er høyt.

– Det er en vekst uten sidestykke i norsk sammenheng. Men vi mener at størrelse og markedsandeler teller. For oss som ønsker å utvikle kjøpesentre, er det viktig å ha en betydelig markedsposisjon, sier Petter A. Stordalen til Byggeindustrien.

Fredag slapp Sektor Holding nyheten om nok en milliardinvestering i kjøpesentermarkedet. Selskapet har kjøpt Buskerud Storsenter, Krokstad senter, Magasinet Drammen og Down Town i Porsgrunn av Storebrand Livsforsikring for en samlet pris på 1,75 milliarder kroner.

Og fortsatt er det store investeringer i vente. Går det som Stordalen vil, kommer Sektor Holding til å investere mellom 500 og 700 millioner kroner i de nye eiendommene.

Vil utvikle Buskerud Park
Selskapet er blant annet innstilt på å jobbe videre med eksisterende planer om å bygge ut handelsdelen av Buskerud storsenter og Krokstad senter med 17.500 kvadratmeter til 64.000 kvadratmeter. I tillegg til ny handel, er det snakk om å bygge badeland, kulturhus og boliger i Nedre Eiker.

Men selv om Sektor er utbyggingskåte, er det fortsatt usikkerhet knyttet til planene. I fjor høst Miljøverndepartementet ja til bygging av Buskerud park, men statsråd Bård Vegar Solhjell krevde samtidig flere omfattende endringer i planene for å gi grønt lys.

– Vi er i dialog med departementet, og la det være sagt – jeg synes at etableringsstopp for kjøpesentre er både fornuftig og riktig. Samtidig må det ikke være slik at de eksisterende sentrene ikke får mulighet til å utvikle seg. Da forvitrer de, sier Stordalen.

Samtidig som Sektor står klar til å gå i gang med utviklingen av Buskerud park i Nedre Eiker, har de også store planer for kjøpesenteret i hjembyen til Stordalen – Porsgrunn. Sektor Holding har flere tomter i området rundt Down Town der de vil bygge leiligheter og annen handel, og Stordalen ivrer etter å komme i gang.

– For å si det sånn, ingen av disse prosjektene kommer til å bremses på grunn av Sektor-gruppen og Sektor Holding, sier Stordalen.

– Men hvilke summer vi investerer i Buskerud, er helt avhengig av hva Miljødepartementet beslutter. Men det er klart at storskalautbygginger både i Nedre Eiker og rundt Down Town i Porsgrunn, vil komme på flere hundre millioner kroner, sier Stordalen.

Kjøpesenterkamp med Thon
Samme dag som milliardtransaksjonene mellom Sektor og Storebrand Livsforsikring ble kjent, kom også nyheten om at Olav Thons Amfi Eiendom AS og Reitan Eiendom AS hadde kjøpt Amfi Moss i Moss, Mosseporten i Moss og Sandens i Kristiansand av forsikringsgiganten. Men Stordalen er ikke misfornøyd med sin del av Storebrand-fangsten.

– Nei, når dette ble delt opp, så er vi fornøyd. Vi fikk det vi ville ha, og jeg er sikker på at også Thon er fornøyd med det han fikk. Men det er klart at det var tøffe forhandlinger, og vi var under et stort tidspress.

– Hadde du ønsket deg flere av kjøpesentrene til Storebrand, eller var grensen nådd?

– Vi har handlet kjøpesenter for 11 milliarder på seks måneder, og vi har hentet inn mye kapital. Derfor var vi ute etter Buskerud og Grenland. Det fikk vi, og det er vi fornøyde med.

– Betyr det at det er stopp nå?

– Stopp? Nei, stopp er det aldri, sier Petter A. Stordalen.

Sektor Holding har også sikret seg forvaltningsoppdrag for de tre Storebrand-kjøpesentrene City Syd, Tiller Torget og Ivar Lykkes vei 5.