LO og NHO på kollisjonskurs i lønnsoppgjøret

- LO viser ingen vilje til moderasjon, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

- LO har predikert moderasjon i hele vinter, men vi har ikke sett snev av denne moderasjonen i kravene de har stilt i forhandlingene. Med sine krav er arbeidstakersiden i ferd med å forhandle bort arbeidsplasser, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

- Utgangspunktet for LO var å sikre kjøpekraften, men LOs krav ligger langt over dette og på nivå med tilleggene som er blitt gitt de siste årene. Dette har gitt en uholdbar situasjon for norsk næringsliv. Våre lønnskostnader ligger mer enn 60 prosent over våre handelspartnere. Det er en ubalanse vi ikke kan leve med, sier Skogen Lund.

I løpet av fredag vil partene møtes hos Riksmekleren. Meklingen vil starte like over påskeferien.

– De har forspilt en unik sjanse til å legge rammene for at de som kommer etter oss kan forhandle fram et ansvarlig oppgjør. Nå er det blanke ark. Vi fortsetter nå hos Riksmekleren og begynner da helt på nytt, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Allerede fire timer før fristen gikk ut torsdag kveld, konstaterte han at det ikke var mer å snakke med NHO om i årets lønnsoppgjør. På arbeidstakersiden oppfattet man at forhandlingsutvalget til NHO kom til bordet med et låst mandat, uten rom til manøvrering mot en tilnærming, bekrefter YS-leder Jorunn Berland

Derfor gikk mellomoppgjøret til brudd, noe som ikke har skjedd på ti år. Normalt regner man det som relativt enkelt å komme til enighet når det kun er penger det forhandles om.

– Vi ble verken enige om penger eller profil, sier Berland.

Ifølge Aftenpostenskyldes bruddet at LO sto beinhardt på kravet om 1 krone ekstra i timen til alle, og 3 kroner til de lavtlønte. Partene krangler også om hvem som skal regnes som lavtlønte.

De to største aktørene i arbeidslivet har sittet ved forhandlingsbordet siden 11. mars for å finne ut hvor stor lønnsøkning de ansatte i privat sektor skal få i år. Resultatet av oppgjøret mellom LO og NHO vil være retningsgivende for oppgjøret i offentlig sektor som starter 12. april.

Fredag morgen skal partene møtes hos Riksmekleren allerede klokken 8.30 for å redegjøre for situasjonen og legge planene for meklingsstart umiddelbart etter påske. Meklingsfristen blir midnatt søndag 7. april. Skulle heller ikke meklingen føre fram, er det fare for streik fra mandag 8. april.

Berland frykter at det hun mener er et fastlåst mandat hos NHO-utvalget, øker risikoen for streik. Ifølge Kristin Skogen Lund er det rom for bevegelse, men ikke mye.

– Ingen ønsker konflikt. Men det er svært viktig at vi blir enige om en bærekraftig løsning, sier hun. (©NTB)