100 koier søker turfolk

Tar du til takke med overnatting på brisk, utedo og vann fra bekken, er det mange muligheter. Statskog ønsker at flere oppdager de mange åpne koiene deres.

Statskog er Norges største grunneier og eier blant annet over 100 buer og koier rundt om i landet.

– Husværene er åpne, og alle er velkommen til å raste eller sove over en natt uten at det koster noe. Erfarne turfolk har kjent til koiene lenge, men folk flest har ikke har visst om tilbudet, sier Torkel Skoglund i Statskog.

– Det ser ut til å gå mot den beste skipåsken på mange år. Mange av husværene ligger sånn til at de er egnet som mål for en skitur, sier han.

Koiene må ikke forveksles med Statskogs 79 hytter for korttidsleie.

Nå har Statskog gitt koiene en samlet presentasjon. En håndbok med smaksprøver er ferdig og hver koie er gjort tilgjengelig for publikum på statskog.no.

– Et større antall er små tømmerkoier som oser av stemning, særlig hvis det er hustrig ute og du fyrer opp i den gamle vedovnen. Da sitter man der og kan høre stillheten, sier Skoglund.

Koiene er også tilgjengelige på turportalen godtur.no.

Spartansk
Koiene har mange steder en fortid som husvære for skogsarbeidere og fløtere. Andre ble bygd som jakt- og fiskebuer eller satt opp i senere år som lokale turmål og rastebuer for å fremme friluftslivet.

De fleste ligger i Troms og Nordland og videre sørover mot Femundsmarka og Hedmarks dype skoger. Flertallet ligger så langt fra vei at det passer å pakke sekk og sette av en dag eller to. Men mange egner seg også som et dagsturmål.

– Du kan forvente enkle kår, på 10 til 15 kvadratmeter. Det vil si et par tre brisker å sove på, en ovn og ved. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg, sier Skoglund.

Den minste koia er på kun fire kvadratmeter.

En av Statskogs oppgaver er å legge til rette for friluftsliv, og husværene er en del av denne tilretteleggingen. Koiene får generelt ettersyn og stell, og påfyll av ved. I Nordland og Troms er det Statskogs feltapparat Fjelltjenesten som sørger for drift og vedlikehold.

Noen har også nylig fått en omfattende renovering, som det 100 år gamle Branntårnet på det 904 meter høye fjellet Jonsknuten ved Kongsberg. Utsikten herfra er upåklagelig og stedet er et populært turmål.

Smidighet
Også Den Norske Turistforening ser verdien av koiene.

– Vi syns det er et ypperlig supplement til hyttene våre, for da får folk langt flere overnattingsmuligheter. Har du barn med på tur, kan du stykke opp turen med kortere etapper, sier kart- og utstyrskonsulent Nils Bloch-Hoell.

God turskikk tilsier at man ikke skal okkupere husværet.

– Koiene er ikke et sted for gratis hytteferie, men et sted for en hvil eller for en overnatting eller to. Man skal slippe inn andre og gi plass for nye overnattingsgjester om en selv har hatt losji der, sier Torkel Skoglund i Statskog.

Tom hermetikk og annet søppel tar man med seg, feier over gulvet og tar inn ved til neste besøkende.