Bjørnåsen Syd

Bjørnåsen Syd

Sted: Bjørnåsen, Oslo

Prosjekttype: Boliger

Byggekostnaden:
Ca. 210 millioner kroner

Btoareal: 10.000 kvm

Byggherre: Selvaag Bolig

Hovedentreprenør:
Selvaag Bolig Modulbygg

Utenomteknisk prosjektering: Selvaag Design

Utomhusteknisk, Vei og VA: Grøterud Prosjekt

Underentrerpenører/leverandører: Grunnarbeider: Isachsen Entreprenør - Fundamenter: Buskerud betongvare-
fabrikk - Maskinleie/ leieutstyr: Per Andersen - Modulleverandør: Kodumajatehase og KL Element - Kran: Nordic Crane Bull - Modultran-
sport: Transport-Formidlingen A/L - Fjernvarmeleverandør: Hafslund

I Bjørnåsen Syd er alle de 67 blokkleilighetene og 30 rekkehusene solgt. Nærhet til skoler, barnehage, marka, idrettsforeninger og kjøpe-
senter teller mye for småbarns-
familiene som har etablert seg i Bjørnåsen.

Alle leilighetene leveres som moduler fra estiske Kodumaja. Både kjøkken og bad er montert i modulen. Et team ledet av en anleggsleder fra Selvaag Bolig Modulbygg heiser modulene på plass.

– Vi satte spaden i jorda i januar i fjor og overleverte rekkehusene rett før jul. Nå pågår overlevering av blokkleilighetene, forteller prosjektsjef Anita Leirvik i Selvaag Bolig. Grunnarbeidene med krypkjeller og ringmur for rekkehusene og garasjekjelleren for blokkene tas selvfølgelig i forkant. Noen av rekkehusleilighetene går over to plan og ligger over garasjen, mens de aller fleste går over tre plan.

– Selv deler av trappen mellom etasjene er på plass når modulene kommer. Moduler er brukt i områder der vi sliter med å få økonomi i prosjektene. Med modulbygging får vi byggekost ned slik at leilighetsprisen gjør det mulig å selge. Det er ingen andre som klarer å få en så rimelig salgspris. Jeg vet at andre boligbyggere sliter i dette området, sier Leirvik.

Hun vedgår at moduler har begrensninger i forhold til bredder på grunn av frakt.

– Men ut ifra de rammebetingelsene vi har forsøker vi å bygge billige boliger med gode planløsninger, sier hun.

Selvaag Bolig Modulbygg
Anita Leirvik er prosjektsjef og fast i prosjektet. Ellers kommer folk inn etter behov.

– Det som er litt spesielt med modulprosjektene våre er Selvaag Bolig Modulbygg som er en egen organisasjon innenfor Selvaag Bolig og driver mye av organiseringen rundt Kodumaja. De følger opp den biten og blir på en måte en konsulenttjeneste som vi har i prosjektet.  Det er kjempeviktig at byggeprosessen er så repetitiv og forutsigbar som den er. Så vi vet hva som skjer fra gang til gang, påpeker Leirvik.

Godt produkt
– Selvaag Bolig har jobbet lenge med Kodumaja, så jeg tror nok at en del endringer som er gjort opp gjennom årene, gjør at vi nå ser at vi har et godt produkt. Samtidig er det enkelte ting vi er nødt til å endre på grunn av nye forskrifter og bestemmelser. Disse boligene er bygget etter Tek 07 og neste trinn blir etter Tek 10. Hvis man ser på den minste modulen som er mest gjenkjennelig i de to prosjektene, er det mest iøynefallende boden på tre kvadratmeter inne i boligen som nå er påbudt. I en toromsleilighet tar den uforholdsmessig som går på bekostning av oppholdsrom. Oppholdsarealet blir tilsvarende mindre og man får en mindre brukervennlig bolig, framholder hun, og tilføyer at det er mest unge førstegangetablerere som kjøper de små boligene som synes det er kjempestas, og er stort sett fornøyde med sin første bolig.

Nattmontasje
Modulene fraktes til Norge med båt fra Estland. Når de kommer til havn i Norge fraktes de videre med vogntog ut til byggeplassen. All montasje foregår nattestid på grunn av bredden på lasten som gjør at de ikke får kjøre på dagtid. Transporten av modulene blir også fulgt med politieskorte frem til byggeplassen. På byggeplass heises modulene på plass ved hjelp av kraner. Montasjen ledes av anleggslederen fra Selvaag Bolig Modulbygg, med et team fra Kodumaja.

– Det går veldig greit. Det tar to til tre netter å sette opp en lavblokk. Vi får ofte telefoner fra overraskende naboer som ikke har fulgt med, og våkner opp til at det står en ferdig blokk der. Vi sender selvfølgelig varsel til naboene, men det er mange som ikke helt forstår at det kan gå så fort, sier en smilende Leirvik.

– Kodumaja har veldig rutinerte folk. Alt må times. Grunnarbeidene må være ferdige. Framdriften er utrolig viktig. Fordi byggeperioden er så kort må alle ting klaffe, understreker hun. Selvaag Bolig kontraherer elektrikere og rørleggere, mens Kodumaja går over alle overflater innvendig og fasader utvendig. Selv om modulene kommer ferdig malt, skjer det alltid noe i forbindelse med transporten, så det siste strøket blir malt på byggeplass. Hun synes det er det er mye positivt med modulbygging. Fordi de blir fabrikkbygget, unngår man for eksempel fuktproblematikken ved plassbygging.

Selvaag Start og Solsiden
Selvaag Bolig har to prosjekter som de nå skal i gang med på Bjørndal. Solsiden er et felt med eneboliger og rekkehus. – Kodumaja leverer modulene til de 92 enhetene som er en blanding av eneboliger og rekkehus.

– Vi søker igangsettelsestillatelse i disse dager. Her skal vi prøve ut en ny modulmodell med åpen kjøkken/stueløsning i rekkehusene som vi har hatt suksess med på Skullerud. Mens rekkehusleilighetene på Bjørnåsen Syd har hatt en lukket kjøkkenløsning. Ellers er modulene relativ like 45 - 130 kvm i tre moduler. I rekkehusene er de minste leilighetene over to moduler fra 88 til 120 kvm bestående av tre soverom og kjellerstue. De er populære blant mange småbarnsfamilier i startfasen.

– På Solsiden-prosjektet har vi et samarbeid med TAG Arkitekter for å forbedre det arkitektoniske uttrykket. Det tok litt tid å finne en arkitekt som så mulighetene, samtidig som de også aksepterte begrensningene, sier Leirvik.

Polsk modulleverandør
Unihouse i Polen er en ny leverandør av moduler til de nye Selvaag Start boligene i Bjørnåsen.

– Vi vil gjerne ha flere ben å stå på og ikke legge alle eggene i en kurv. Prosjektet omfatter fem lavblokker med 158 boliger. Mange i leilighetsstørrelse 45 - 60 kvm. Der har vi fått igangsettelsestillatelse og har startet med grunnarbeidene. Det er stor interesse for alle boligtypene. Bøygen for denne målgruppen som er førstegangskjøpere er å få lån, påpeker Leirvik.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter