Forestia alarmerte landsbruksministeren

Forestia med klar melding til regjeringen. Nå må det bli tillatt med lengre vogntog.

Fabrikksjef Bjarne Fluto i Forestia nådde frem med sitt budskap til myndighetene da han hadde landsbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum på fabrikkbesøk nylig. I følge avisen Glåmdalen hevet statsråden øynebrynene da han fikk høre at Forestia kan spare 15 millioner kroner årlig om de får bruke større vogntog.

Etter at landsbruksministeren som styrer skogsnæringen, fikk høre at denne næringen står i fare for å stoppe helt opp om treforedlingsindustrien vakler, lovte han Forestia-ledelsen å ta opp saken om å tillate lengre vogntog med samferdselsministeren. Og fabrikksjef Fluto greide faktisk å presse frem et løfte om skriftlig tilbakemelding om saken fra statsråden.

– Jeg tror vi greide å gi regjeringens mann et innblikk i industriens utfordringer i dag, sier konsernsjef Geir Drangsland i Byggma som eier Forestia til avisen.

Så mange som 100 trailere ruller gjennom fabrikkportene på Braskereidfoss hver dag med virke, lim og ferdig vare. Større vogntog på 24 meter og vekt på 60 tonn kan redusere Forestias transportutgifter med 15 millioner. For hele skogindustrien er det snakk om en innsparing på hele 100 millioner.

Et prøveprosjekt med slike større vogntog har pågått i fem år. Signalene fra myndighetene så langt er at de frykter for trafikksikkerheten og farer som kan oppstå ved forbikjøringer.

– Nå må forsøkene avsluttes. Nå handler det ikke bare om å forske på nye produksjoner, men om å beholde eksisterende industri. Stopper vi i morgen, stopper store deler av norsk trelastindustri en uke etterpå, sa fabrikksjef Fluto som påpekte at det norske kostnadsnivået også gir store utfordringer på eksportmarkedet, og så langt har prøveordningen bare gavnet importen.

– Norsk skognæring er det viktigste virkemiddelet som kan brukes for å binde CO2, og med de enorme inntektene fra gass og olje bør det være mulig åt enke seg en kobling, messet Fluto overfor statsråden i følge Glåmdalen samtidig som han opplyste at svenskene har tatt i bruk 90 tonns modulvogntog på 32 meters lengde.

Byggma-eide Forestia på Braskereidfoss i Hedmark omsetter for vel 660 millioner kroner med 249 årsverk. Virkesforbruket er 475.000 fm3 hvorav 82 prosent er flis fra trelastindustrien. Transport utgjør 17 prosent av virkeskostnaden.