Ikke bli offer for ferietyvene

Ferien er ofte høytid for innbruddstyvene. Men med enkle grep, kan du beskytte deg mot å bli tyvenes neste offer i påsken.

Fersk statistikk fra Finans Norge viser at forsikringsselskapenes erstatninger etter boliginnbrudd ble 516 millioner kroner i 2012. Det er en økning på fem prosent i forhold til 2011.

Tross en bekymringsverdig trend, skal det ikke så mye til for å forebygge innbrudd i ferien. Ferietyvene ser etter tome hjem, og med litt hjelp fra gode naboer, kan du lett få et ferietomt hus til å se bebodd ut.

En overfylt postkasse er klar beskjed til potensielle innbruddstyver om at det ikke er noen hjemme, så bli enig med naboer om å ta inn posten for hverandre, råder Kristin Bang i KPL Skadeforsikring. Andre indikatorer på huslig aktivitet, kan naboen også hjelpe til med.

- En helt tom søppelkasse er et nesten like godt signal som full postkasse på at ingen er hjemme, advarer Bang.

 

Her noen gode råd:

Gjør gjerne avtale med naboer slik at dere passer på hverandres boliger. Ved snøfall i påsken bør det måkes. 


Viderekoble telefonen. Innbruddstyver ringer ofte for å sjekke om noen er hjemme.


Bruk tidsur på lamper og lys, slik at lys slås av og på. Du kan med fordel variere dette noe, slik at lysbildet i boligen forandrer seg i løpet av kvelden. 


Sørg for at ytterdører og spesielt utsatt vinduer har låser som er godkjente av Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd.

Monter gjerne alarm. Husk å forsikre deg om at også denne er godkjent. Det er dokumentert at boliger med alarm er mindre utsatt for innbrudd enn boliger uten alarm.


Å proklamere for hele verden at du er bortreist gjennom Facebook og andre nettsider, frarådes også på det sterkeste.

 

Når uhellet er ute

Hvis du likevel skulle være så uheldig å få ubudne gjester i ferien, vil det lønne seg å ha god oversikt over hva du eier.

Når fotoapparatet likevel er fulladet og ferieklart, er det en god idé å knipse noen bilder av rom og gjenstander i huset også. Ved å merke verdigjenstander, vil de både gjøres mindre attraktive for tyvene og lettere å finne igjen ved tyveri. De mest verdifulle gjenstandene bør gjemmes i en safe eller bankboks.