Yme-plattform blir stående til neste sommer

Den omstridte Yme-plattformen blir trolig stående i Nordsjøen i minst ett år før den skrotes.

Yme-plattformen har ikke vært i bruk siden juli i fjor. Da ble 140 personer evakuert etter at det blant annet ble funnet sprekker i bærestrukturen.

Tirsdag ble det kjent at Yme-eier SBM Offshore og feltoperatør Talisman har kommet til enighet om at skandaleplattformen skal skrotes.

Talisman får om lag 2,7 milliarder kroner fra SBM for å flytte installasjonen bort fra selve Yme-feltet og plassere den utenfor sikkerhetssonen på 500 meter, skriver Stavanger Aftenblad. Dette blir ingen enkel jobb, og vil trolig ta lang tid, mener professor Ove Tobias Gudmestad ved Institutt for konstruksjons- og materialteknikk på Universitet i Stavanger (UiS).

– Operasjonen med å koble fra plattformen og flytte den blir både tidkrevende og svært risikabel, sier Gudmestad.

Han sier at det vil bli en svært komplisert operasjon uansett hvilken metode som velges, og at operasjonen dessuten må gjøres i gunstig vær, med lite vind og bølger.

– Etter mitt syn kan arbeidet kun gjøres midt på sommeren. Planleggingen vil kreve så mye tid at operasjonen trolig ikke vil kunne gjøres i år, sier professoren.

Dette synet deler feltoperatør Talisman.

– Som følge av arbeidet som kreves, vil flyttingen tidligst kunne gjennomføres i 2014, sier kommunikasjonssjef Grethe Elise Foldnes i Talisman Norge. (©NTB)