Pustevansker i sagbruk kartlegges

15 til 20 prosent av alle kols- og astmatifeller i Norge antas å være relatert til arbeidsmiljøet. Tidligere har man visst lite om luftveiproblemer i sagbruksnæringen, men en stor studie skal nå kaste lys over temaet.

Til tross for at sagbruksarbeidere eksponeres for mye som kan irritere luftveiene på jobb, har forskning på dette feltet i stor grad vært fraværende.


Stort arbeid

I Sagbruksprosjektet skal to avdelinger ved STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) se på et utvalg av omtrent 500 sagbruksarbeidere ved 11 norske sagbruk, og foreta forskjellige eksponeringsmålinger og helseundersøkelser i perioden mellom prosjektstart sommeren 2012 og begynnelsen av 2016.

Første runde med helseundersøkelser ble avsluttet i februar i år. Det skal i alt gjennomføres fire undersøkelser, og alle gjøres om vinteren, for å unngå pollensesongen.

I STAMIs ferske årsmagasin Arbeid og helse 2012, omtales prosjektet, og en del av de potensielle luftveisfarene i sagbruksnæringen belyses.

Tidligere studier har vist en sammenheng mellom eksponering gjennom arbeid i sagbruk og sykdommer i både øvre og nedre luftveier. Slike problemer omfatter blant annet høysnue, astma og kronisk bronkitt.

Selv om tidligere funn ikke alltid har vist en signifikant sammenheng mellom eksponering for trestøv og fall i lungefunksjon, har man også data som tilsier en betydelig sammenheng.


Flere farer

I tillegg til trestøv, kan sagbruksarbeidere i forskjellige produksjonsledd utsettes for forskjellige andre, potensielt skadelige, elementer.

Terpener er fargeløse væsker som man kan finne mye av i naturen. Spesielt ved saging av trær, kan arbeidere bli eksponert for store mengder terpener, og disse kan, ifølge STAMI, tette til luftveiene.

Resiner (harpiks) fra nåletrær vil være en del a trestøvet, og kan forårsake allergiske reaksjoner og pustevansker.

Mikroorganismer, som bakterier og muggsopp, kan vokse på trelast under lagring, og da særlig før det blir tørket. Den tidligere hyppig forekommende justerverksyke, som er en form for allergisk alveolitt, settes i forbindelse med eksponering for soppsporer.

Tidligere studier har påvist høye konsentrasjoner av såkalte Gram-negative bakterier i trestøv, og i slike bakterier kan man finne giftstoffene endotoksiner, som også kan forårsake pusteproblemer.