Sykefraværet øker mest blant menn

Sykefraværet økte med 3,8 prosent i fjerde kvartal 2012, og det totale sykefraværet er nå 6,6 prosent. Størst er økningen blant menn i alderen 45 til 49 år.

– Sykefraværet har nå økt to kvartaler på rad. Dette kan bety at den langvarige trenden med nedgang i sykefraværet har stoppet opp. Det er likevel for tidlig å si om dette er starten på en ny periode med økning i sykefraværet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Ifølge sesongjusterte tall fra Nav økte det egenmeldte sykefraværet med 15,7 prosent og det legemeldte med 1,8 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor.

– At det var det egenmeldte og dermed det kortvarige fraværet som økte mest, må sees i sammenheng med at det var økning av influensa og mage- og tarmsykdommer i fjerde kvartal, opplyser Lystad. Sykmeldinger for mage- og tarminfeksjoner sto for om lag 20 prosent av økningen i fraværet, og 40 prosent flere fikk diagnosen influensa i fjerde kvartal 2012 sammenlignet med samme kvartal i 2011.

Flest kvinner
Sykefraværet gikk i fjerde kvartal opp for både kvinner og menn, men økningen var størst blant menn i alderen 45 til 49 år. Det legemeldte sykefraværet ligger nå på 7,3 prosent for kvinner og 4,2 prosent for menn.

Fra 2001 til 2007 var det en kraftig vekst i sykefravær på grunn av lettere psykiske lidelser, men økningen har stanset opp de siste årene og andelen sykmeldte har holdt seg stabil på rundt 8 prosent. Det er flest kvinner som er sykmeldt med en psykisk diagnose.

Øker i bygg og anlegg
Sykefraværet økte mest i bygg- og anleggsbransjen og innen undervisning, med henholdsvis 8,2 og 7,5 prosent. I bergverksdrift og utvinning gikk sykefraværet ned med 4,7 prosent og i eiendomsdrift og teknisk tjenesteyting i det private sank fraværet med 1,1 prosent.

Det er fremdeles helse- og sosialtjenester som har det høyeste sykefraværet med 8,1 prosent.

Nord-Trøndelag har den største økningen i sykefraværet på 7,2 prosent. Deretter følger Østfold med en oppgang på 7 prosent og Oppland med 5,7 prosent. Det er kun Telemark som har hatt en nedgang i sykefraværet med 0,6 prosent.

Sykefraværet er fortsatt lavest i Rogaland med 4,5 prosent og Oslo med 4,9 prosent. Høyest sykefravær har Troms med 6,8 prosent og Østfold med 6,7 prosent.