Fjern SV fra Miljøvern-departementet

Det er direkte pinlig når SV bruker sin makt i regjeringen til å latterliggjøre andre statsråder. Det er direkte provoserende når Næringsministeren i det ene øyeblikk kommer med en rekke konstruktive og gode forslag for å utvinne mineralrikdommene i landet, samtidig som Miljøvernministeren kaster forslagene i søpla.

Næringsminister Trond Giske (Ap) presenterte forleden dag regjeringens nye politikk for mineralnæringen. Det mest kontroversielle er at de åpner for at steinavfall fra mineralproduksjon kan deponeres i sjøen.

Aksjen til selskapet Nordic Mining ASA steg med 29 prosent på Giskes nyhet.

Nordic Mining har i over ett år hatt et slikt omstridt prosjekt i Engebøfjellet i Naustdal og Askvoll kommuner til vurdering i regjeringen.

Omtrent samtidig valgte miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV) å offentliggjøre at søknaden til Nordic Mining er fem omfattende tiltak unna godkjenning.

Aksjekursen til Nordic Mining raste med 40 prosent på Oslo Børs fra Giske-toppen bare et par timer før.

–Solhjell kuppet Giske, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til E24. Han har tidligere vært statssekretær. Jeg fikk klare signaler om at det bare var konkrete krav knyttet til at det måtte tas en ny måling av strømningene i fjorden, sier Lier-Hansen. Det var vi kjent med og er uproblematisk.

Men Solhjell fremmer ikke det ene enkle kravet, men fem omfattende krav de vil ha svar på før eventuell godkjenning.

– Hele poenget med de fem tiltakene, er at de er ment å utsette behandlingen ytterligere, i lang tid. Hvis Giske sier dette er den omforente løsningen han er enig i, så er det en forståelse som er stikk i strid med det inntrykk som regjeringens strategi etterlater, og som ble kommunisert til meg før møtet, sier Lier-Hansen til E24.

–Miljøverndepartementet lister opp miljøproblemer som ikke har rot i kunnskap eller kunnskapsmangel, men i en abstrakt form for miljøfundamentalisme, sier han.

Han sier Norsk Industris eksperter har jobbet seg ned i hver eneste detalj i saken. Massen skal etter planen dumpes på havbunnen 400 meter nede.

Skal man følge SVs resonemment vil det også være brudd på alle bestemmelser når det går ras i fjorden fra norske fjell. Avfallet fra gruveindustrien er i hovedsak norsk gråstein.

Ellers er det ikke bare SV som bør fjernes fra Miljøverndepartementet. Det samme bør alle plansaker. Erna Solberg holdt et meget godt foredrag på årsmøtet til EBA Oslo. Der la hun frem en rekke saker som viser hvordan Miljøverndepartementet trenerer saker. Hun vil at alle plansaker samles i Kommunaldepartementet slik at man får forutsigbarhet både når det gjelder boligbygging og regional utvikling.

Nå har en del byråkrater fått fullmakter som misbrukes i aller høyeste grad. Dette ser vi ikke minst i saker som gjelder jordvern. Her opplever vi også en spesiell form for fundamentalisme som hindrer en naturlig utvikling i mange samfunn.

Vi skal ta hele landet i bruk, sier Liv Signe Navarsete (Sp) stadig vekk. Hadde man fulgt planen til Næringsministeren om mineralutviklingen kan det skapes mange nye arbeidsplasser rundt om i distriktene. Men dette passer ikke inn i verdensbildet til salongradikalerne i SV. Hvor er statsministeren mon tro?