Solberg: Nye kollektivløsninger må på plass

- Vi må tenke helt nytt ved å bygge ut nye kollektivtilbudene der hvor boligene skal komme. Først da kan vi løse de store ufordringer vi får i hovedstadsområdet og i andre pressområder på grunn av den kraftige befolkningsøkningen vi får, sier Erna Solberg (H).

Hittil har man bygget ut kollektivtilbud der hvor boligene ligger, men nå må man tenke helt nytt, sa hun da hun onsdag innledet på et godt besøkt årsmøtet i EBA Oslo. Ellers var også Jon Sandnes innleder – denne gang som ny BNL-sjef.

Solberg trakk spesielt frem fire helt nødvendige kollektivløsninger:

Intercity-triangelet, T- banetunnel under Oslo, Ringeriksbanen og Fornebubanen

Hva er problemet? spurte Solberg. Hun listet opp følgende: Manglende samordning stat - kommune, innsigelsesveldet, behov for forenkling, det reguleres ikke nok tomter og Jernbaneverket.

Hun trakk frem en rekke eksempler på hvordan systemet i dag ikke fungerer. Et slikt eksempel er Lierstranden ved Drammen. Her skal det bygges en fjordby, men innsigelsene stopper all utvikling. Det samme skjer med Sandnes Øst i Rogaland hvor det skal bygges boliger for 40 000 innbyggere. Byggestarten er i det blå på grunn av innsigelser fra Fylkesmann. Prosjektet ble vedtatt i 2001, men byggestart er utsatt.

Solberg fremholdt nok en gang at mye kan løses ved at plandelen blir flyttet fra Miljøverndepartementet til Kommunaldepartementet som har ansvaret for boligbygging og regionalutvikling i landet. Alle boligpolitiske spørsmål må samles i ett departement. En god Kommunalminister blir en god Boligminister.

Når det gjelder utfordringene for byggenæringen kom hun også inn på boligpriser og på rekruttering. Hun var også opptatt å reversere de innstramminger som er gjort i jordvernet de seneste årene. I tillegg sa hun at TEK 10 må forenkles for å redusere byggekostnadene.

I tillegg tok hun for seg hvordan man kan forenkle bedriftenes administrative kostnader med 25 prosent. I dag koster skjemaveldet bedriftene 50 milliarder kroner i året.

Det er også viktig å utrede en obligatorisk forsikringsordning i stedet de garantiregler man har i dag. Hun vil også stanse planene av innføring av uavhengig kontroll som man fikk fra 1. januar 2013.

I tillegg vil hun videreføre ”Byggekostnadsprogrammet ved å etablere et permanent senter for forskning og utvikling for bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen.

Og selvsagt – hun avsluttet sitt foredrag med at det må satses mer på OPS. Den største gevinsten er at da kan man utnytte kunnskapen man har i byggenæringen langt bedre enn i dag.