Må skifte ut stein på tre kilometer ny motorvei

Statens vegvesen har funnet ut at steinen de har brukt på veiprosjektet E18 i Hærland kan føre til telehiv. Nå må 3.000 lastebillass skiftes ut.

Smaalenenes Avis skriver i dag om tabben på E18-utbyggingen. Det viser seg altså at steinene som er lagt på tre av fire kilometer på denne delparsellen må byttes ut. Steinen som er benyttet i prosjektet viser seg å være for finkornet.

Prosjektleder Elin Bustnes Amundsen for utbyggingen av E18 Ørje-Vinterbro i Statens vegvesen sier til Byggeindustrien at det i kontrakten med entreprenøren er definert at store steiner og finstoffer skal utsorteres.

- Det står i kontrakten er at skal være en visuell vurdering av forsterkningslaget. Når det ble gjort i høst ble det en diskusjon rundt dette. Da tok vi prøver, og de viste for store mengder av finstoff

Amundsen forteller at man fortsatte å legge ut stein mens diskusjonene fortsatte og man ventet på svar på prøvene.

- Når vi fikk tredjepartsrapporten, som konkluderte med det samme som vi mente, gikk vi til det skritt å fjerne 40 centimeter av steinen, sier hun til Byggeindustrien.

Amundsen vet ikke hvor mye dette vil forsinke prosjektet, og at diskusjonen om hvem som skal ta ansvaret fortsatt pågår.

Entreprenør Veidekke er i full gang med å fjerne steinen.

De siste årene har bruk av feil stein flere ganger vært årsak til telehiv på nye veier.