Millionforlik etter raset i Kattmarka i Namsos

Namsos kommune har vedtatt et millionforlik med forsikringsselskapene etter kvikkleireraset i Kattmarka for fire år siden.

Formannskapet i Namsos godkjente forliksavtalen med ni mot én stemme på sitt møte tirsdag, opplyser formannskapssekretær Tine Johnsen til NTB.

Dermed kan forsikringsoppgjøret etter raset omsider avsluttes, skriver Namdalsavisa.

Ti eiendommer ble tatt av raset i Kattmarka 13. mars 2009. Sju mennesker måtte hentes ut av rasområdet, men ingen ble alvorlig skadd.

Utløst av sprengning
Kvikkleireraset ble utløst av sprengning i forbindelse med veiarbeid. Statens vegvesen har fått kritikk for utilstrekkelige undersøkelser og sikringstiltak i forbindelse med veiarbeidet.

Forsikringsutbetalingene etter raset kom opp i nesten 40 millioner kroner. Flere forsikringsselskaper saksøkte staten ved Samferdselsdepartementet, Namsos kommune og rådgivingsselskapet Multiconsult for å få beløpet erstattet.

Forlik
Etter langvarige forhandlinger har partene kommet fram til et forlik. Forsikringsselskapene har redusert sitt krav til 31,5 millioner kroner og har frafalt kravet om renter. Multiconsult har sagt seg villig til å betale 3,5 millioner av oppgjøret, og Samferdselsdepartementet og Namsos kommune er blitt enige om fordelingen mellom stat og kommune.

Det betyr at Namsos kommune må ut med 5 millioner kroner etter raset. Erstatningen er ikke lagt inn i årets budsjett, skriver Namdalsavisa.