Positive til IKEA i Vestby

Fylkesutvalget er positive til etablering av IKEA i Vestby, men ønsker at trafikkavviklingen må løses først og at utbygger må finansiere veiløsningene.

Fylkesutvalget er bekymret for trafikkbelastningen på det lokale veinettet. Fram til det er fattet vedtak om en rekkefølgebestemmelse som ivaretar oppgradering og utbygging av veisystemet, opprettholder fylkesutvalget innsigelse til kommunedelplanen Vestby nord. Innsigelsen trekkes når tilfredsstillende rekkefølgebestemmelse er på plass.

Fylkesutvalget understreker at for å oppnå en ønsket utvikling, samtidig som jordvernet ivaretas, må fortettingspotensialet i Vestby sentrum utnyttes. Utbygging på Delijordet er krevende, både for kulturlandskap, kulturminner og jordvern, sier fylkesutvalget.

Arbeiderpartiet anket saken inn til behandling i fylkestinget 18. mars.

– Sier politikerne i fylkesutvalget nei til Delijordet, kommer vi til å skrinlegge Vestby som et etableringsalternativ, sa kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge, Jan Christian Thommesen til Moss Avis før møtet i fylkesutvalget.

Mandag  var fylkesutvalget samlet i Akershus fylkeskommune om de fortsatt skal stå på sitt nei til IKEA-etablering på Delijordet i Vestby.

Planen er at 135.000 kvadratmeter med landbruksareal i Vestby skal brukes til varehus og parkeringsplass til 1.000 biler. IKEA sier de vil flytte matjorda til et annet sted.

Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier nei, og får støtte fra Landbruks- og matdepartementet. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum er sterkt imot at jordbruksarealet forsvinner.

IKEA har likevel ikke gitt opp håpet om Vestby-etablering på Delijordet.

Siden både fylkesmannen i Akershus og Statens vegvesen har fremmet innsigelser mot prosjektet, er møbelgiganten helt avhengig av å ha en regional støtte for at det skal være hensiktsmessig å ta prosjektet videre.

– Vi har ingen plan B. Vi er helt avhengig av et ja til etableringen på Delijordet om det i det hele tatt skal bli et Ikea varehus i Vestby. Blir det nei i dag, vil hele prosjektet stoppe opp, sier Thommesen.

Bare Arbeiderpartiet og Frp har sagt tydelig ja til IKEA, men de to partiene har bare fire av fylkesutvalgets 13 representanter. Men som det står foran i artikkelen  - fylkesutvalget sa ja.