Ny giv i Byggenæringens forlag

Etter 12 år med fag- og lærebøker som primæroppgave har forlaget i samarbeid med Byggenæringens landsforening (BNL) analysert markedssituasjonen og utsiktene fremover og besluttet viktige endringer fra 2013.

BNL og Forlaget har inngått følgende avtale:

* BNL selger sine aksjer i BNF til forlagssjef Tom Ekeli og styreleder Per-Erik Jevne.
* Forlaget gjennomfører en rettet emisjon for å styrke egenkapitalen i selskapet. De to nye eierne forplikter seg til å tegne seg for minimum 50 % av kapitalutvidelsen.
* Gjenstående kostnader for utvikling av nye læremidler i bygg- og anleggsfagene i forbindelse med ”Kunnskapsløftet” i 2009, fordeles mellom BNL og forlaget. BNL nedskriver sitt restlån.

BNL og forlaget har inngått en ny samarbeidsavtale om leveranser av kurs for byggenæringen i basiskompetanse (BKA – grunnleggende lesing, skriving, regning og data). I tillegg er det inngått en rammeavtale om utvikling/revisjon av læremidler for fag- og yrkesopplæringen.

Forlaget vil dessuten fortsette å distribuere tariffer og overenskomster samt rekrutteringsbrosjyrer for BNL. Forlaget omsatte i 2012 for 5,5 mill kroner og har en markedsandel på ca 50 % blant videregående skoler som tilbyr opplæring i bygg- og anleggsfag.

Byggenæringens Forlag ble stiftet i 2000 etter initiativ fra Bygg og Anlegg Media (BA forlaget) og Norges Byggkole. Dessuten bidro Byggforlaget, Boligprodusentene, Byggmesterforbundet og Norsk Byggtjeneste til etableringen. Eiere av Forlaget per 31.12.12 er BNL og Norges Byggskole. Etter at Stortinget ga sin tilslutning til meldingen om Kunnskapsløftet i juni 2004 startet Forlaget, BNL og bransjene i byggenæringen et samarbeid om utvikling og utgivelse av nye læremidler for bygg- og anleggsfagene. Utviklingsarbeidet ble finansiert gjennom lån og tilskudd fra BNL og bransjeforeningene i byggenæringen, egeninnsats fra BNF og andre tilskudd, og resulterte i at forlaget kunne tilby nye læremidler til fag- og yrkesopplæringen fra skoleåret 2009/2010.

Dette skyldes først og fremst innføring av ”gratis læremidler” og utlånsordningen for skolebøker. Det er nå den enkelte skole og fylkeskommune som har ansvaret for innkjøp – ikke elever og foreldre. Utlånsordningen er svært krevende og innkjøp av læremidler har dermed blitt en salderingspost for skolene. Markedet blir uforutsigbart for læremiddelforlagene fordi skolenes innkjøpssyklus har endret seg betydelig. Dertil kommer at alle fylkeskommunene bortsett fra Oslo og Akershus, eier i realiteten et forlag: Nasjonal digital læringsarena (NDLA). NDLA utvikler digitale læremidler og fylkene kan bestemme at skolene kun skal kjøpe læremidler fra NDLA.

- At tradisjonelle skolebøker utfordres av digitale læremidler er en kjensgjerning og Byggenæringens Forlag vil møte denne utfordringen. Våre lærebøker vil etter hvert leveres både på papir og digitalt, opplyser forlagssjef Tom Ekeli.

- Både BNL og Forlaget analyserer imidlertid situasjonen slik at et flertall av elevene fortsatt er glad i bøkene sine og foretrekker å kunne slå opp i sine egne bøker med understrekninger og notater. Etter vår oppfatning burde elevene fått den første læreboken til odel eie. Det er viktig å kunne utnytte bøkene med egne notater både i læretiden og etter fullført yrkesopplæring, uttaler BNL og Forlaget.