Innbyggerne i Sotsji sliter med byggebråk og støv

President Vladimir Putin vil skape en skinnende juvel av den loslitte feriebyen Sotsji. Men innbyggerne i OL-byen betaler prisen med byggebråk døgnet rundt, og mange arbeidere jobber livet av seg for en slikk og ingenting.

Rundt 500 selskaper og 96.000 arbeidere jobber på spreng i denne byen ved Svartehavet. De rundt 345.000 innbyggerne begynner å bli desperate. Mens noen klager over at de er helt utslitte av bråk og støv, har andre begynt å protestere til myndighetene, skrev The Washington Postnylig.

Sotsji få nemlig ikke bare nye idrettsarenaer og hoppbakker. Byen får også nye veier, tunneler, togstasjoner, høyhus og kraftverk.

– Vi er ikke imot myndighetene eller OL. Men vi ønsker at ting skal foregå riktig, sier Tatyana Osipovoa, som protesterer mot byggingen av kraftverket ved Kudepsta-elva.

Etter skjema

Ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch er dessuten rundt 1.500 familier blitt tvunget til å forlate sine hjem. Noen har ikke engang fått kompensasjon. Årsaken er at skjøter ervervet under de kaotiske postsovjetiske dagene, ikke regnes som gyldige.

Men lite tyder på at det blir roligere tider fram til OL neste år. Byggingen av OL-anleggene i Sotsji ligger etter skjema, og over 22.000 ekstraarbeidere må kalles inn hvis alt skal bli klart i tide, varslet de russiske myndighetene denne måneden.

Arbeidere utnyttes

Det er ikke bare innbyggere som protesterer på måten Sotsji omskapes til en moderne OL-by og feriested på. Også arbeiderne klager over lange arbeidsøkter og dårlig betaling.

Tasjkent Ibragimov håpet han skulle tjene så godt som bygningsarbeider at han kunne sende penger hjem til familien i Usbekistan. I dag er han blakk og ydmyket.

En entreprenør som bygde hotell i forkant av neste års olympiske vinterleker i byen ved Svartehavet, snøt Ibragimov og hans arbeidslag på 15 mann for lønningene de hadde krav på.

– Det gikk et halvt år uten at vi sendte penger hjem, forteller han til nyhetsbyrået AFP.

For kort tid siden offentliggjorde Human Rights Watch en rapport der det het at innvandrere som jobber med OL-anleggene, blir utnyttet på det groveste. Disse arbeiderne får verken lønn, fritid, godt nok husly eller god nok mat, ble det framholdt.

Avviser

Men russiske myndigheter avviser kritikken mot arbeidsforholdene i Sotsji. Organisasjonen som har det overordnede ansvaret for byggearbeidene, Olympstroj, hevder å ha gjennomført over 1.300 stikkprøver og bare funnet fem tilfeller der arbeiderne klaget over forholdene.

Det er ikke så rart at det ikke kommer klager, svarer Semjon Simonov, som driver et rådgivningssenter for arbeiderne i Sotsji. Mange arbeidere har hørt at hvis de beklager seg, får de sparken og blir sendt hjem, sier han. (©NTB