Dansk jernbaneprosjekt ute av kontroll

Folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) mener reparasjonen av jernbanebroen over Limfjorden har sporet helt av både tidsmessig og økonomisk. Nå er Riksrevisjonen koblet inn i prosjektet.

Preben Bang Henriksen, som har fått tilgang til entreprenør MT Højgaards kontrakt med Banedanmark, setter store spørsmålstegn ved om kontrakten er god nok med tanke på hvor viktig det er og raskt få åpnet jernbanetrafikken over Limfjorden.

- Kontrakten passer sikkert utmerket til et mindre byggeprosjekt, men slett ikke til et infrastrukturprosjekt som dette, sier Henriksen til P4 Nordjylland.

I brevet til Riksrevisjonen påpeker Henriksen at det burde lyst noen varsellamper hos Banedanmark allerede da MT Højgaard leverte et tilbud som var 50 prosent lavere enn nummer to. Han mener Banedanmark burde gjort ekstra undersøkelser med tanke på utførelse og mulighetene for å gjennomføre prosjektert til oppgitt pris.

Ovenfor Riksrevisjonen poengterer han også at prosjektets dagbøter på 5000 kroner på ingen måte er proporsjonalt med prosjektets og ferdigtidspunktets betydning for samfunnet.

Henriksen tekker frem at den billige prisen er basert på Polske underleverandører, men broen var ikke ferdig til det avtalte tidspunkt i november 2012 og det gjennomførte arbeidet, som Henriksen er meget kritisk til, skal være gjennomført uten løpende tilsyn fra verken MT Højgaard eller Banedanmark.

- Nå har det vist seg å være umulig å få opplysninger av noen karakter om når prosjektet, som foreløpig er over fire måneder forsinket, er ferdig i kontraktsmessig og god stand. Dette styrker mistanken om at prosjektet er ute av kontroll både tidsmessig og økonomisk, står det i Henriksens brev til Riksrevisjonen.