- Lærlingene er ingen klamp om foten

‑ Lærlingeordningen er en fantastisk måte for byggenæringen å få den kompetansen vi trenger. Det er en rimelig utdanning, men vi griper ikke muligheten, sier Sven Christian Ulvatne, styreleder i EBA og daglig leder av BackeGruppen.

Han mener byggenæringen må bli flinkere til å se på lærlingene som en ressurs.

‑ For mange ser på lærlinger som en klamp om foten. Dette er en rimelig utdanning hvor man på en fantastisk måte får unge mennesker til å gli inn i et miljø og bedriftene han forme dem slik de ønsker. Men vi griper ikke muligheten, sier han.

Ulvatne holdt på Byggedagene et innlegg med tittelen ”Rekruttering til byggenæringen - kollektivt ansvar”.

‑ Jeg liker ikke uttrykket kollektiv ansvar. Da er det en risiko for at alle sitter og tenker at de andre må gjøre noe. Begrepet er feil. Organisasjonene har en viktig rolle i dette, vi kan påvirke myndighetene, men det er vi - bedriftene - som har ansvaret. Vi må ta inn lærlinger og sørge for å gjøre bransjen attraktiv og trygg, sier han.

Ulvatne med tilhold i Sandnes i Rogaland viser til rekrutteringsutfordringene i praksis;

‑ Vi har en veldig bra videregående skole i Sandnes som er Rogalands største skole med 850 elever. Her lærer elevene dans og drama og medier og kommunikasjon. Med det er ikke den kompetansen vi trenger til en bransje som trenger 10 000 nye kolleger hvert år. Vi finner ikke de vi trenger på dans og drama. Hvordan skal så mange mennesker i dette landet leve av dans og drama, spør han.

Byggenæringen rekrutterer sine lærlinger fra bygg- og anleggsteknikk. Søkertallet for denne retningen går jevnt og trutt nedover.

­ Det er 4.000 som søker. Og mange av disse faller fra underveis. Vi får inn under halvparten av de vi trenger hvert år inn til bransjen. Bedriftene må jobbe hardt for å gjøre det mer attraktivt for unge mennesker å ønske en karriere i byggenæringen, sier Ulvatne.