Nå starter Ørland-eventyret

I løpet av få år skal Forsvarsbygg bruke fem milliarder kroner til å bygge den nye flybasen for å ta imot de 45 F35-kampflyene på Ørland.

Storprosjektet ledes av erfarne Olaf Dobloug. Han ønsker nå en tett kontakt med hele byggenæringen for å bistå i realiseringen av utbyggingen.

- Vi ønsker en tett dialog med de ulike aktørene i næringen. Det er et stort prosjekt som skal realiseres, og det skal skje samtidig som andre større utbyggingen skal gjennomføres i Midt-Norge. Totalt skal det investeres over 50 milliarder kroner i området de nærmeste årene. Det er derfor viktig for oss å vise frem de mange spennende oppgavene som skal løses på Ørland, sier Dobloug.

Torsdag arrangerte Forsvarbygg i samarbeid med Byggeindustrien et morgenmøte om utbyggingen. Møtet ble arrangert før Dag 2 av Byggedagene på Radisson BLU Plaza Hotel. Her fikk Forsvarsbygg presentert prosjektet for næringen.

Arbeidet med prosjektet er allerede i full gang. Prosjekteringsteamet, ALM Gruppen, har kommet langt i sitt arbeid. Snart vil de første byggekontraktene også bli lyst ut.

Totalt skal det investeres over fem milliarder kroner i prosjektet. Dette inkluderer en rekke bygg, både for personell og de nye kampflyene, samtidig som det skal etableres en 650 meter lang forlengelse av rullebanen.

- En utvidelse av rullebanen skjer først og fremst ikke med bakgrunn av flyene, men på grunn av støymessige forhold, legger Dobloug til.

45 eksemplarer av det nye superflyet F35 er bestilt, og de første flyene kommer høsten 2017. Da må også deler av utbyggingen står klar. Det siste flyet er planlagt levert i 2023, og Dobloug ønsker å strekke byggeperioden lenge mulig for å få en best mulig flyt i utbyggingen uten de altfor store toppene.

Aller først i løypa ligger en etablering av en simulatorbase for pilotene til det nye flyet. Dette skal stå klart allerede i 2016.

- Det er helt klart en travel tidsplan, men vi er i god rute, legger Dobloug til.

En av de store utfordringene, ved siden av de byggtekniske aspektene, er forholdet til naboene. En kampflybase vil naturligvis innebære en god del støy. Prosjektet er derfor opptatt av å ha et godt forhold til næromgivelsene. Det er arrangert flere møter og kartlegginger.

Fremover må det gjennomføres en rekke støytiltak, samt at hele utbyggingen i størst mulig skal ta vare på naboene. Men det vil gå utover enkelte, og det vil bli gjennomført støytiltak på en rekke bygninger, og mange bygg må også fraflyttes og rives.

- Det spesielle med denne utbyggingen er at lokalsamfunnet har jobbet med dette i flere tiår. Det er en positivitet, og folk er interesserte i å samarbeide for lykkes, sier Dobloug.

Utbyggingen inkluderer totalt 40.000 kvadratmeter nybygg, 250 hybler og 60 boliger. Det skal også fortas ombygging av 25.000 kvadratmeter bygningsmasse. Man regner med at det vil gå med rundt 1.500 årsverk i byggeperioden.

Det blir byggestart ved årsskiftet 2014/2015, og de første anbudene vil komme om et års tid. Det vil sannsynligvis bli benyttet både hoved- og totalentreprisemodeller.

- Vi ønsker å involvere både store riksentreprenører og mindre lokale aktører. Vi kommer også til å åpne opp for utenlandske aktører, sier han. Noe av utbyggingen vil kreve ekstra sikkerhetsklarering, men store deler av utbyggingen vil bli åpen for alle.

Byggeindustrien kommer til å følge kampflybase-prosjektet tett fremover.