Kari Sandberg ny toppsjef i EBA

Kari Sandberg (52) er ansatt som ny administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).

Det er et historisk skifte for EBA, som i sin over 100 år lange historie aldri har hatt en kvinnelig toppsjef.

- Det er ikke særlig spesielt å ansette en kvinnelig administrerende direktør, men det er jo et faktum at Kari Sandberg er den første kvinne som noen sinne er blitt toppsjef i EBA, og entreprenørbransjen er dessverre en altfor mannsdominert bransje. Det markerer et skifte i positiv retning for hele bransjen, sier styreleder i EBA, Sven Christian Ulvatne.

Ulvatne, som til daglig er administrerende direktør i Backe Entreprenør Holding, påpeker at Sandberg først og fremst er ansatt fordi hun er den best kvalifiserte av mange gode kandidater, ikke fordi hun er kvinne.

Ulvatne sier det var veldig mange gode søkere til stillingen som sjef for EBA, og at han veldig godt fornøyd med at Sandberg valgte å takke ja til tilbudet om å lede organisasjonen. Arbeidet med å finne den nye sjefen i EBA har vært ledet av Ulvatne og Jan Hestås, konsernsjef i Kruse Smith.

Det var et enstemmig styre i EBA som valgte å tilby Kari Sandberg stillingen som administrerende direktør.

- Godt vant med mannsdominert bransje
EBA er en bransjeforening for entreprenører. Foreningen har cirka 220 medlemsbedrifter med 25.000 ansatte. Medlemsbedriftene omsetter for rundt 60 milliarder kroner i året, og spenner fra landets største riksdekkende entreprenørbedrifter til mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører.

Kari Sandberg, som er bosatt i Oslo, kommer fra jobben som direktør i Trygg Trafikk, og trer inn i sin nye stilling i juni. Hun har ikke selv reflektert mye over at hun er den første kvinnelige lederen av EBA, ettersom hun har lang og god erfaring fra mannsdominerte bransjer. Tidligere lederstillinger i Trygg Trafikk, Skiforeningen, LO og NSB har tilført Sandberg kunnskap om å jobbe med infrastruktur, samferdsel og sikkerhet.

- Byggenæringen står for mye av verdiskapningen i Norge, og skaper mange arbeidsplasser. Jeg ser frem til å arbeide for å sette næringen på dagsorden, jobbe mot forutsigbare og gode rammebetingelser i bransjen, samt bidra til godt samspill og samarbeid internt i foreningen og eksternt. Jeg vil få flest mulig til å trekke i samme retning for å skape lønnsomhet og gode rammebetingelser i næringen, sier Sandberg.

Hun har en lang og innholdsrik CV å vise til. Hun er nå ansatt som direktør i Trygg Trafikk, og har tidligere blant annet vært generalsekretær i Skiforeningen, konserndirektør i NSB, viseadministrerende direktør i Stor Oslo Lokaltrafikk og næringspolitisk rådgiver i LO.

Vil utfordre bransjen
Sven Christian Ulvatne er strålende fornøyd med ansettelsen.

- Kari har gjennom flere år opparbeidet seg solid erfaring og nettverk innen det politiske miljøet. Hun er målbevisst og samfunnsengasjert, og har mange egenskaper som vi verdsetter høyt. I EBA er vi opptatt av å skape felles forståelse for bransjens utfordringer, og Karis personlighet vil bidra sterkt til dette, sier han.

Ulvatne understreker at Sandbergs forgjenger, Jon Sandnes, de siste seks årene har posisjonert EBA meget bra i bransjelandskapet.

- Vi ønsker at Kari skal fortsette dette arbeidet, men samtidig utfordre oss som bransje og forening gjennom å tenke ukonvensjonelt og annerledes, sier Ulvatne

De ansatte i EBA ble informert om ansettelsen av Sandberg tirsdag ettermiddag, og hun ble meget godt tatt imot av administrasjonen.

Konstituert adm. dir. Arne Skjelle vil styre EBA frem til Sandberg tiltrer i begynnelsen av juni.