Mer fornøyde vegbrukere

Norske vegbrukere er mer tilfredse med framkommeligheten på vegene nå enn de var for fire år siden. Det er konklusjonen fra en brukerundersøkelse om sommervedlikeholdet.

Det er femte gang at Statens vegvesen ber om trafikantenes tilbakemelding på tilfredshet med sommervedlikeholdet. Bakgrunnen for undersøkelsen er at Statens vegvesen ønsker bedre kunnskap om hvordan bilister, syklister og fotgjenger vurderer vegene.

I undersøkelsen som er gjennomført over telefon har 5.400 trafikantene gitt sin subjektive dom over områder som arbeidsvarsling, stell av rasteplasser, sikt, tunnelbelysning, renhold i leskur, asfaltdekke og informasjon om vegtrafikk.

Mer fornøyd med vegdekker
Resultatene fra årets undersøkelse viser at det fortsatt er mye å ta tak i for å forbedre trafikantenes tilfredshet. Men trafikantenes oppfatning av tilstanden på bilvegene er likevel signifikant bedre enn i årene 2005 – 2009 når det gjelder vegdekker og siktforhold.

Vurderingen av hvor vidt vegdekket er godt eller dårlig, er det som slår ut aller mest på totalresultatet. Det er fremdeles det området trafikantene er minst fornøyd med, men tilfredsheten med vegdekkene har økt med fra 2,88 (6-punkts skala) til 3,56. Det er også merkbar framgang for vegdekker og feiing på gang- og sykkelvegene. På den andre siden er trafikantene mindre fornøyd med lesbarheten på vegskilt og varsling av vegarbeid enn de var i 2009.

Sørlendinger mest fornøyde
I undersøkelsen er det skilt mellom yrkessjåfører og befolkning generelt. Svarene viser at befolkningens tilfredshet er noe høyere enn yrkessjåførenes. Det er også geografiske forskjeller når det gjelder tilfredshet.

Trafikanter i Region sør er mest fornøyd, og tilfredsheten med vegene har økt mest i Vest-Agder og Telemark. Trafikanttilfredsheten på Østlandet har økt og ligger på et gjennomsnitt på 4,25 for Region Øst (Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland).

Minst tilfreds med vegene er trafikantene i Nord-Norge. Tallene fra Finnmark viser en svak nedgang i tilfredshet (fra 4,18 i 2009 til 4,05 i 2012). Også i Troms har trafikanttilfredsheten med vegene gått litt ned siden 2009 (fra 3,94 til 3,92). I Nordland og Midtre Hålogaland er det en svak bedring, men det samlede resultatet for Region nord ligger likevel under det Vegvesenet vurderer som «godt nok».

- De siste årene er det bevilget og brukt mer penger enn noen gang på drift- og vedlikehold. Det har gjort at vi kan tilby et bedre vegnett til trafikantene. Det er gledelig for oss at dette også virker positivt inn på trafikantenes tilfredshet. Fortsatt gjenstår det mye før vi kan si oss fornøyd, men resultatet gir en pekepinn om at vi er på rett veg, sier avdelingsdirektør Morten Rannem i Statens vegvesen.