Feilslått boligpolitikk

I et stort intervju med Dagens Næringsliv går BNL-leder Jon Sandnes kraftig ut mot norsk boligpolitikk. Systemet fungerer ikke, sier han. Det samme har vi sagt lenge. Sandnes mener at det bygges for lite, for sakte og på feil måte. Sandnes mener at det må bygges minst 38 000 nye boliger i året. I år er prognosene oppjustert til 33 000 boliger. Etterslepet bare vokser.

Selvsagt er det ikke bare regjeringen som må ta på seg skylda for tingenes tilstand. Det er også mye politisk uforstand i mange kommuner rundt om. Enkelte kommuner gjør det de kan for å bremse boligbyggingen. Det ser vi ikke minst i kommunene rundt Oslo. Både Asker og Bærum har en alt for lav utnyttelsesgrad når det gjelder boliger.

Utnyttelsen av det jomfruelige Fornebulandet kan stå som et skrekkeksempel. Der kunne det ha blitt bygget opp en stor by om det hadde vært politisk vilje i Bærum. Det har det ikke vært.

Man har heller ikke utnyttet muligheten til fortetting i forbindelse med utvidelsen av Kolsåsbanen. Ved Gjønnes stasjon har Bærum kommune vedtatt å bygge 80 boenheter. Det er en utnyttelsesgrad på 11 prosent. Der burde det ha vært bygget 1 000 boenheter, mener Sandnes. Nå kan det selvsagt bli bygget flere enn 80 boenheter, men det blir ikke tusen som det burde ha vært.

Men den samme tendensen ser vi i de fleste kommunene rundt hovedstaden. Det at hver kommune skal bestemme arealutnyttelsen i en slik region er etter vårt syn meningsløst. I tillegg kommer alle innsigelser mot et hvert nytt boligprosjekt. Mange av disse innsigelsene kommer fra ulike offentlige myndigheter.

Ellers er det utrolig at ikke regjeringen kan samordne sin boliglånspolitikk. Her spriker det i alle retninger. Nå er det i følge Dagens Næringsliv innstramminger på gang slik at det blir enda vanskeligere for vanlige folk å skaffe seg sin første bolig. Slik kan det ikke være. Blir den nye politikken stående, vil det være lite håp om at det blir bygget mer. Det motsatte vil skje. Da blir spriket mellom det som bygges og det virkelige behovet katastrofalt. Hva skjer da med boligprisene?

Vår ”boligminister” Liv Signe Navarsete (SP) skal innlede på Byggedagen onsdag. Kanskje kommer det noen lekkasjer fra Boligmeldingen som snart kommer. Det blir spennende å se hvilke tiltak regjeringen n å setter inn. Mye må gjøres for å få fart på boligbyggingen.